2023. június 8. csütörtök Medárd

Ezt sokan nem tudják: így válaszd ki a tökéletesen érett őszibarackot a boltokban

agrarszektor.hu
Minél édesebb egy őszibarak illata, annál érettebb, ráadásul az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Akkor a legjobbak a fogyasztásra, ha felületüket finoman ujjbeggyel be lehet nyomni. Ugyanakkor ha még kemények, akkor szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérnek.

Az Európai Friss Csapat program második, főzőworkshoppal egybekötött sajtóeseményén Frutti és Veggi az őszibarack nyomába eredt az egyik legnagyobb hazai őszibarack-ültetvényen, Sóskúton, amely a "Budaörsi őszibarack" termőhelyén található  - írják közelményükben. Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara edukációs kampánya, amely a 6-18 éves fiatalok és a gyermeket nevelő családok körében népszerűsíti a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Célja, hogy minél több családba kerüljön az asztalra rendszeresen zöldség és gyümölcs, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára kiemelten fontos nemcsak az egészségmegőrzés, hanem a hazai termelők, a magyar mezőgazdaság szempontjából is.

Tomcsányi Pál, a Sóskút Fruct ügyvezetője elmondta, hogy az eredményes őszibarack-termesztéshez szükség van a megfelelő termőhelyre - mint amilyen például a Budaörsi őszibarack-termőhely, ahol az ültetvényeik is találhatóak -, az optimális fajta és termesztési módszerek kiválasztására. 

Folyamatosan figyeljük a gyümölcsfáinkat, és keressük a lehetőségeket, hogy még finomabb és még több gyümölcsöt termeszthessünk, amit válogatás és csomagolás után szállítunk a boltokba.

A termelő abban is segítséget nyújtott, mire figyeljünk az őszibarack vásárlása és tárolása során.

Minél édesebb a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Akkor a legjobbak a fogyasztásra, ha felületüket finoman ujjbeggyel be lehet nyomni. Ha még kemények, akkor szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérnek. Az érett őszibarackot viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor hűtőben kell tárolni, ahol akár 2-3 napig is eláll.

Frutti és Veggi azt is kiderítette, hogy az őszibarack Kínából származik, és nálunk a XVI. századtól jelent meg. A nevével kapcsolatban megtudták, hogy eleinte a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták, és az augusztus-szeptemberi érésű, magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az "őszi" jelző. Azóta a legtöbb őszibarackot ismét a nyár derekán szüretelik. Van hagyományos magyar fajta is, ez a fehér húsú, nagy szemű Mariska.

Az őszibarack kapcsán Fülöp Lili, a program dietetikusa kiemelte, hogy mivel egy igazán finom, édes és lédús gyümölcsről beszélünk, akár önmagában is kielégítheti az édesség utáni vágyunkat. 

Az őszibarack könnyen emészthető, rostban gazdag alapanyag. Külön említést érdemel a pektintartalma, amely a vízben oldódó rostok egy fajtája, és a zsíranyagcsere befolyásolásában van szerepe. Képes megkötni a koleszterin és az epesavak egy részét, így azok nem tudnak újra felszívódni a szervezetünkben, kiürülnek, ezáltal csökkentve a koleszterinszintet.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a barack belső magját nem szabad elfogyasztani, mert mérgező anyagot tartalmaz. A felhasználás kapcsán megosztott néhány praktikus tanácsot is, melyek szerint a barackot érdemes kevés citrommal meglocsolni a barnulás ellen, illetve csak fogyasztás előtt ajánlott megmosni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?