Egyre több magyar issza ezeket a borokat: rohamosan terjed az új trend az országban

Egyre több magyar issza ezeket a borokat: rohamosan terjed az új trend az országban

Érdekes évet zárhat 2021-ben a magyar borágazat. A hideg és csapadékos tavasz meglassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget adott az érésre, noha az aszályos időszak miatt végül a megszokottnál kevesebb szőlőtermés várható idén. Az Agrárszektor által megkérdezett borászatok szakembereinek egybehangzó véleménye szerint, noha mennyiségileg valószínűleg kevesebb bort tudnak készíteni idén, a minőséget illetően nem lehet panasza senkinek. Különösen igaz ez a fehér- és rozéborokra, valamint a pezsgőkre, amelyek egyre népszerűbbek a magyar fogyasztók körében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2021 tavasza nem volt kegyes a mezőgazdasághoz, a gyümölcstermesztőktől kezdve a szántóföldi növénytermesztőkön át egészen a méhészekig az ágazat minden szereplőjének komoly fejfájásokat okozott a téliesen hideg március és a kemény fagyokkal induló április. Számos termelő kifejezetten nehéz helyzetbe került, nem egy termés sorsa pedig végleg eldőlt ezekben a hetekben. A szőlő végül azonban nem került ezek közé, noha április végén még óriási volt a bizonytalanság a borászati ágazat szakemberei között, ahogy azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Varga Máté a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a badacsonyörsi szőlőikben a korai, illatos fehér fajták szürete már befejeződött, a héten pedig a szürkebarátok és rozé alapanyagok betakarítása fog elkezdődni. A feldebrői üzemükben két héttel később kezdődött a szüret, de ott is gőzerővel zajlik a rozé alapanyagok szürete. A szakember kifejtette, hogy Feldebrőben kevesebb a fehér, illatos fajta, inkább a kékszőlőket dolgozzák fel ott. Varga Máté beszélt arról is, hogy rendkívül különleges év volt a 2021-es, mert nagyon későn indult meg a szőlő fejlődése, 1-3 héttel később fakadt, és bár az év közepéig jelentős lemaradásban volt, végül behozta magát. Emiatt a szüreti munkálatok kicsit később is indultak, mint a megelőző években. Növényvédelmi szempontból közepes évet zárhatnak, jelentette ki a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője, hozzátéve, hogy az év első felében voltak problémák a hűvös, csapadékos idő miatt, a későbbiekben viszont a nagyon régóta nem látott aszállyal kellett megküzdeniük. Varga Máté elmondta, hogy a később induló vegetációban a kezdetek kezdetén közepes fertőzési nyomás volt, de mindent összevetve a növényvédelem terén nem volt kifejezetten nehéz az évjárat.

A szakember kérdésünkre kifejtette, hogy mennyiség tekintetében közepes, a minőséget illetően viszont közepes, vagy inkább erősebb termésre számítanak idén. A nagy aszály következményeként úgy mennek bele a szüretbe, hogy egyre kisebb a termésmennyiség, és a lémennyiség is elmarad a megszokottól. Varga Máté elmondta, hogy 16 ezer tonna szőlőt szeretnének feldolgozni idén, és most tartanak 5-6 ezer tonnánál, de a szüret jelentősebb része még csak most fog kezdődni. A várható bortermést illetően a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője úgy fogalmazott, hogy a minőség egészen biztosan kiemelkedő lesz, nem vesznek el a savak, nem lágyultak le az alapanyagok és a cukrosodás is szépen alakul. Varga Máté elismerte, hogy a szőlő felvásárlási árainál látszik az inputanyag árak emelkedése, minden fajtát magasabb áron tudnak felvásárolni idén. A szakember beszélt arról is, hogy a pincészet a fogyasztói szokások átalakulása szempontjából különleges helyzetben vannak, mivel éves szinten 13-13,5 millió palackot értékesítenek itthon, és azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbbek a friss, üde nyári borok és a rozék. A koronavírus-járvány elején az értékesítésben volt egy nagyobb visszaesés, amit aztán egy határozott visszarendeződés követett. Varga Máté elmondta, hogy a Varga Pincészet az elsők között kezdett ingyenes házhoz szállítási akcióba, és a webshopos értékesítésük a járvány kezdete óta 8-10-szeresére nőtt.

A Kreinbacher Birtok főborásza, Várszegi György kérdésünkre elmondta, hogy a pezsgőborok szőlőinek szürete már befejeződött. Ezeket a teljes érést megelőző 10-15 nappal kell leszüretelni, ismertette a szakember, aki hozzátette, hogy régen volt már olyan, hogy az augusztus 20-ás hétvége nem került bele a szüretbe, idén ugyanis augusztus 23-án tudták elkezdeni a betakarítást. Várszegi György beszélt arról is, hogy rendben elkezdődött a csendes borok szőlőinek szürete. Az idei év időjárási és egyéb kihívásait illetően a Kreinbacher Birtok főborásza kifejtette, hogy az mindenképpen jó volt, hogy nem volt túl sok a csapadék, mert így el tudták kerülni, hogy gondjaik legyenek a lisztharmattal. A kevés csapadék és a nagy, extrém meleg viszont nem volt szerencsés, jobb lett volna, ha hűvösebb marad az idő. Várszegi György elmondta, hogy a szárazság miatt a borszőlőknél kevesebb termés várható, de ez a minőséget talán nem fogja befolyásolni. A szakember beszélt arról is, hogy idén a pezsgő szőlőknél is később indult a szüret, és a szárazság miatt nagyobb mennyiségeket kellett gyorsan leszüretelni. Viszonylag magas a savtartalom a szőlőben, így - ahogy a főborász fogalmazott - érdekes egy évjárat lesz az idei.

Várszegi György az Agrárszektor érdeklődésére tudatta, hogy amennyire megjósolható, a Kreinbacher Birtoknak a szőlőtermés szempontjából átlagos éve lesz, úgy mennyiségben, mind minőségben. A szőlőre nem lehet panasz, nagyon szép és egészséges, és a paraméterek se rosszak, de csak a kóstolásnál fogják meglátni, mi született. A várható bortermést illetően a szakember kifejtette, hogy a szőlő nagy része még kint van a dűlőkön, így egyelőre még nem tud biztosat mondani. Az már most látszik, hogy a mennyiségben kicsit kevesebb lesz a termés, mint tavaly, de a többiről még nem tudnak nyilatkozni. Arra a kérdésre, hogy az inputanyag árak emelkedése hogyan hatott a Kreinbacher Birtokra, a vállalkozás kereskedelmi és marketing vezetője, Prisztavok Zoltán elmondta, hogy ez rájuk nem volt befolyással, mert a borászat mindig a legjobb minőségű alap- és inputanyagokat használja, és ennek függvényében alakítják ki a tárgyalási pozícióikat. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalkozás főleg pezsgőben erős, és sokan nem is tudják, hogy vannak boraik is. Prisztavok Zoltán elárulta, hogy a Kreinbacher Birtok borainak nagy része fehérbor (csak kétféle vörösboruk van), amelyek mind szépen fogynak. A kereskedelmi és marketing vezető azt is elárulta, hogy a pezsgő szempontjából óriási fellendülés van az országba, az elmúlt években egyre nőtt a fogyasztás, különösen a rozépezsgők népszerűsége ugrott meg meredeken.

A Frittmann Borászat is túl van már a szüret felén. Ahogy azt Frittmann János, aki a borászatot, a kereskedelmet és a marketinget felügyeli, az Agrárszektornak elmondta, bár eleinte le volt maradva a fejlődésben szőlő, azt behozta a végére. A borász kifejtette, hogy a kékszőlők szüretelését már lassan befejezik, már csak a rajnai van kint, de igyekezni fognak azokkal is, mert nem szeretnének túl alkoholos borokat készíteni. Frittmann János úgy becsülte, hogy hétvégére a szüret kétharmadával meglesznek. A szakember elmondta, hogy növényvédelmi szempontból nem volt problémás az év, a nagy aszály azonban számukra is jelentett kihívást. A borász úgy véli, hogy ha jövőre is hasonló idő lesz, az komoly gondokat okozhat a szőlőkben.

Frittmann János beszélt arról is, hogy az idei szőlőtermés mennyiségben a vártnál kevesebb lesz, minőségben viszont nagyon jónak ígérkezik. Az inputanyag árak emelkedésével kapcsolatban a borász kifejtette, hogy bár minden nagyon megdrágult, ahhoz, hogy előrelépés legyen az ágazatban, áremelésre lenne szükség. A szakember elmondta, hogy tíz éve változatlan árakon történik a borok forgalmazása és a termelés. Frittmann János elismerte, hogy az átlagfogyasztók számára most sem olcsók a borok, de muszáj lesz árakat emelni, mert az előállítás és a forgalmazás szinte minden eleme drágább lett. A Frittmann Borászat egyik vezetője végezetül kiemelte, hogy az utóbbi időben kimondottan kedvezően változtak a fogyasztói szokások, mivel a fehér- és a rozéborok a reneszánszukat élik. Ennek az egyik oka az, hogy a magyarok egyre inkább a könnyebb ételeket preferálják, amelyekhez hasonló borok illenek, de a nagy melegek is közrejátszanak a könnyebb borok előretörésében. Frittmann János rámutatott, hogy emellett az utóbbi években a fehér borok minőségében is komoly javulás volt megfigyelhető.

Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy szeptember elején kezdték el a szüretet, és várhatóan október végén fogják befejezni, vagyis mind időarányosan, mind a megcélzott mennyiség tekintetében a munka 33%-ánál járnak. A szakember beszélt arról is, hogy számukra növényvédelmi szempontból kifejezetten jó volt az év, mivel nem kellett komoly szőlőbetegséggel számolniuk, és a feldolgozóba érkező szőlő is egészséges. A hideg tavasz miatt volt egy-két hét csúszás a szőlő fejlődésében, de a nyári meleg behozott ezen a lemaradáson. Soltész Gergő szerint most lesz némi változás a szüret rendjében, mert most kicsit összekeveredtek az egyébként egymást követő fajták. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa attól viszont tart, hogy a csapadékhiány miatt apadni fog a termés.

Az idei terméskilátásokat illetően Soltész Gergő rámutatott, hogy a borvidékükön a leginkább meghatározó fajták szüretére még nem került sor, így nehéz bármit is mondani. Azt azonban megerősítette, hogy amit már leszedtek, az jól alakult, és ugyanez jellemző az összes fajtára is. A várható bortermés kapcsán a szakember kifejtette, hogy a mostani lehűlés után ismét felmelegedésre lehet számítani, és így a később érő kékszőlő fajták is be fognak tudni érni. Soltész Gergő szerint átlag feletti évjáratra van kilátás, különösen akkor, ha marad a meleg, száraz idő. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa beszélt arról is, hogy az inputanyagok árának emelkedése rájuk is hatott, és mivel ők termelik is és felvásárolják is a szőlőt, náluk minden költségnövekedés meg szokott jelenni. A szakember szerint a borvidéken idén egy 5-10%-os árnövekedés várható. Soltész Gergő a fogyasztói szokások változása kapcsán rámutatott, hogy az ő tapasztalataik szerint az elmúlt tíz évben egyre népszerűbbé váló rozé diadalmenete most mintha megtorpanni látszana, az Irsai Olivér növekedése viszont töretlen. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa úgy látja, hogy a reduktív fehér fajták népszerűsége továbbra is megvan, de ezzel párhuzamosan a vörösborok terén kis megállás volt tapasztalható. A HoReCa-szektor tavalyi leállása nem kedvezett a hordós érlelésű vörösboroknak, az otthoni fogyasztásban viszont inkább a könnyed fehérborok dominálnak. Soltész Gergő kitért arra is, hogy kiszerelés tekintetében egyre népszerűbb a 3 literes (vagyis négy üvegnek megfelelő) bag-in-box kiszerelés.

Összességében elmondható, hogy az idei szélsőséges időjárás kevesebb problémát okozott a borászati ágazatnak, mint a mezőgazdaság többi szegmensének. A borászatok mennyiségileg ugyan alacsonyabb borterméssel számolnak 2021-re, a minőséget illetően azonban nincsenek kétségeik. Mindemellett egy határozott átrendeződés figyelhető meg a magyarok borfogyasztásában, a korábbiakhoz képest ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a könnyedebb, és üdébb fehérborok és a rozék, de a pezsgőknél is hasonló tendenciák figyelhetőek meg. A borászatok úgy értékelték, az idei nyár az értékesítés szempontjából is kifejezetten erős volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?