Durva, ami a lengyel zöldségpiacon zajlik: itt vannak az elkeserítő számok

agrarszektor.hu
A lengyel gyümölcspiacon jelenleg a gyümölcsárak tartós csökkenése figyelhető meg, szemben a zöldségárak emelkedésével, derül ki a Credit Agricole Bank Polska SA, Makrogazdasági Elemzési Osztály kutatásából. A gyümölcsárak csökkenése az előző évi magas árakra és jelentős készletekre vezethető vissza, a zöldségárak növekedését viszont a gyengébb termésre lehet visszavezetni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előzetes számításaiban, a 2021-es belföldi gyümölcstermést közel 4,6 millió tonnára becsülte, amivel az ország meghaladná az elmúlt 5 év átlagát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A még jelenleg is folyamatban lévő betakarítás időszakos adatai alapján ez beigazolódni látszik. A fákon termő gyümölcsök mennyiségét több mint 4 millió tonnára teszik, és ehhez jön még a bogyósok 0,6 millió tonnás termése.

Az idei lengyelországi agrometeorológiai körülményeket nagyfokú változékonyság jellemezte. A hideg tavasz ellenére már most kijelenthető, hogy nőtt a gyümölcstermés volumene Lengyelországban, amit több tényező együttese eredményezett. A bőséges hótakaró megvédte az ültetvényeket a komoly fagyoktól, az olvadó hó pedig jelentősen növelte a talaj vízkészletét. Kedvezőtlen hatásként jelentkezett, hogy a hűvös és csapadékos tavasz lelassította a vegetációt, ami lerövidítette a virágzási időszakot és a beporzók aktivitását. Nyáron viszont közel optimális körülmények között fejlődhettek a gyümölcsök, ami segítette fejlődésüket és érésüket.

Az egyes kultúrákat tekintve, az alma volumenét 3,6 millió tonnára, a meggyét 165 ezer tonnára, a szilváét 110 ezer tonnára, a körtéét 57 ezer tonnára, a cseresznyéét pedig 58 ezer tonnára becsülik. Ezek az idén várható terménymennyiségek a 2020-as gyümölcshozamokhoz képest, az almánál 2,8%-os, a szilvánál 10%-os, a cseresznyénél pedig 17%-os növekedést jelentenek. A bogyós gyümölcsök közül, a szamóca hozamában, az előző évhez képest jelentős, 21%-os növekedés figyelhető meg, ami közel 177 ezer tonnával ér fel.

A zöldségeknél viszont mennyiségi csökkenés volt megfigyelhető. A Statistics Poland előzetes számításaiban szántóföldi zöldségfélék idei hozamára körülbelül 3,9 millió tonnát várnak, ami elmaradna az elmúlt 5 év átlagától. A hűvös és csapadékos tavasz késleltette és meghosszabbította a zöldségek vetésének idejét, és megnehezítette a szükséges agrotechnikai eljárások időben történő elvégzését. Késő tavasszal némi csapadékhiány is tapasztalható volt, de ezen a nyári hónapok tudtak valamelyest segíteni.

A 2021-es termésmennyiségeket káposztából 700 ezer tonnára, hagymából 630 ezer tonnára, sárgarépából 630 ezer tonnára, uborkából 120 ezer tonnára, paradicsomból pedig 160 ezer tonnára becsülik. Az előrejelzések szerint az idei hajtatott zöldségtermesztés volumene közel 1,2 millió tonna körül alakul, amiből a paradicsom termése várhatóan 675 ezer tonnát, az uborka termése pedig 295 ezer tonnát tesz ki. A hajtatott zöldségtermesztésnél lassú, de folyamatos emelkedése figyelhető meg Lengyelországban is - ez európai és világtrend is egyben.

A gyümölcsárak csökkenése két fő kiváltó okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az előző évben a járvány miatt eleve magas bázisról indultak, a másik pedig, hogy jelentős átmenő készletekkel kellett számolni számos kultúránál. Előrejelzések szerint az árak csökkenése csak átmeneti jellegű, a következő hónapokban az említett tényezők gyengülésével, az árak dinamikájának növekedése várható. A zöldségfélék ára az elmúlt hónapokban viszont tovább emelkedett, ami egyértelműen az idei alacsonyabb termésmennyiségnek köszönhető. A további áremelkedés mértéke a késői zöldségek termésének végleges alakulásától függ, és a kilátások az augusztusi-szeptemberi jó időjárási viszonyok miatt kedvezőnek tűnnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?