Keményen törnek felfelé az élelmiszerárak: több hónapja tart már a drágulás

Keményen törnek felfelé az élelmiszerárak: több hónapja tart már a drágulás

agrarszektor.hu
Emelkedtek szeptemberben a nemzetközi élelmiszeralapanyag-árak, köszönhetően a szűkülő kínálatnak és erősödő keresletnek az alapvető termények, mint a búza és pálmaolaj, piacán - jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A 2021-es gabonatermés rekordot dönthet, de még ez is kevésnek bizonyulhat a várható kereslet kielégítéséhez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A FAO élelmiszerár indexe 1,2%-kal zárt magasabban augusztushoz és 32,8%-kal tavaly szeptemberhez képest. A mutató hónapról hónapra követi a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszeralapanyagainak árváltozásait. A gabonafélék árindexe átlagosan 2%-kal emelkedett szeptemberben, ezen belül is a búza ára a csökkenő exportkészlet és a nagy kereslet miatt közel 4%-kal nőtt, 41%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értéket. A rizs is drágult, míg - a globális termelési kilátások és az amerikai és ukrán betakarítás kezdetével - a kukorica csökkent (-0,3%), ami így is 38%-kal magasabb éves átlagot tudott felmutatni 2021-ben.

A következő hetekben a jelentős gabonafajták közül a búza lesz a középpontban, ahol gyorsan növekvő árakra számíthatunk

- mondta Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza.

A növényi olajok árindexe 1,7%-kal volt magasabban múlt hónapban - és 60%-kal 2020 szeptemberéhez képest - miután a pálmaolaj nemzetközi ára 10 éves csúcsot döntött a nagy importkereslet és a bevándorló munkaerő hiánya miatti termelési nehézségek okán Malajziában. A repceolaj ára szintén erősödött, ellentétben a szójával és a napraforgóval.

A tejtermékek árindexe 1,5%-ot nőtt augusztushoz képest ahogy a globális importkereslet és egyéb szezonális tényezők Európában és a Csendes-óceán térségében felfelé hajtotta a tejtermékek (főleg a vaj) nemzetközi piaci jegyzését. A kedvezőtlen időjárás és a magas brazil etanol árak miatt a cukor ára 0,5%-ot emelkedett egy hónap alatt és 53,5%-ot egy év alatt. A fő ok a lassuló globális importkereslet ötvözve a jó termelési kilátásokkal Indiában és Thaiföldön. A húsárindex gyakorlatilag változatlan maradt szeptemberben, miközben 26,3%-ot emelkedett éves szinten. Drágult a juh és a marhahús a nemzetközi piacokon az alacsony kínálat miatt, míg a baromfi- és sertéshús bőségesen áll rendelkezésre, így annak ára is mérséklődött.

Az idei gabonatermés alulmúlja a keresletet

Történelmi rekordot dönthet a 2021-es gabonatermés, ám a 2800 millió tonna kevés lehet a várható kereslet kielégítéséhez - állítja a FAO legfrissebb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentése. Becslések szerint 776,7 millió tonna búzát arathatunk idén köszönhetően a jó idénynek Kelet-Európában és Ausztráliában, ami ellensúlyozza az időjárás okozta termeléscsökkenést Kanadában és Oroszországban. A szemestermények globális kibocsátása elérheti az 1 504 millió tonnát, ezen belül is a cirok és árpa növekedése meghaladhatja a kukoricáét. A rizstermelést új rekordra, 50 millió tonnára várják, leginkább az indiai növekedésnek köszönhetően.

Mindeközben a gabonafelhasználás a 2021-2022-es szezonban 1,8%-os emelkedés után elérheti a 2811 millió tonnát, főként a búza növekvő népszerűsége miatt mint takarmány - egy tendencia, amit a szemestermények magas ára fűt. Ezért aztán a készletek és a felhasználás aránya valamelyest romlik, de még így is elfogadható szinten lesz. A gyorsjelentés szerint a gabonakereskedelem 0,3%-kal zsugorodik globálisan 473,2 millió tonnára, főleg az árpa- és a kukoricakereskedelem csökkenése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?