Kegyetlenül megdrágult a népszerű őszi csemege: ötezret is elkérhetnek kilójáért

Kegyetlenül megdrágult a népszerű őszi csemege: ötezret is elkérhetnek kilójáért

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban a szakértők az átlagos évek diótermésének felét valószínűsítették, de a betakarítást az extrém csapadékos időjárás is megnehezítette. A dió ára éppen ezért évről-évre emelkedik. Hogy idén milyen lesz a termés, az még csak most fog kiderülni. A piacok és boltok kínálata alapján azonban már most látszik, hogy idén is zsebbenyúlós a dióvásárlás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat adatai szerint az EU nettó importőr dióból. A dióbél importja 7%-kal 86,5 ezer tonnára nőtt, míg a kivitele 6%-kal 5,2 ezer tonnára mérséklődött 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos periódusához képest - olvasható a HelloVidék oldalán. A héjas dió importja 2 százalékkal 46,2 ezer tonnára, a kivitele pedig 32 százalékkal 4,3 ezer tonnára csökkent. Az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol 2020-ban 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnát ért el.

A szakértők a tavaszi fagyok és a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban az átlagos évek termésének felét valószínűsítették, emellett a betakarítást az extrém csapadékos időjárás nehezítette. A teol.hu beszámolója szerint általában nem szokták a diófákat permetezni a gazdák, hiszen méretüknél fogva is nehéz megközelíteni ezeket, de akinek ültetvénye van és lekötött szerződése a termésre, az nem engedheti meg magának, hogy ne védekezzen a kártevők ellen. Ráadásul fontos, hogy a lehullott termést folyamatosan fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Ha valaki nem tudja folyamatosan felszedni a termést, akkor fóliát lehet a fa alá teríteni, és hetente eltávolítani a lehullott diót a további fertőzések megelőzése elkerülése végett. Apró lépés, de nagyon fontos a dió miatt, hiszen tavaly például a termés 70-80%-át vitte el a kártevő a megyében.

Több kártevő is támadja idehaza a diótermést, ezek közül az egyik az almamoly. Ennek a kártevőnek a fiatal lárvái berágnak a dió belsejébe és felélik a magbelet, mellyel jelentős gazdasági kárt okoznak. Károsítása általában júliusban és augusztusban következik be. A másik a nyugati dióburok-fúrólégy, ami 2012-óta van jelen hazánkban. Az Észak-Amerikából behurcolt kártevő lárvái a dió zöld burkát fogyasztják. A burok feketedik, a termésre tapad, penészedik, így az eladhatatlanná válik. Emellett korai terméshullást is előidézhet.

A KSH adatai szerint Magyarország dió-külkereskedelmi egyenlege - ellenétben az EU-éval - pozitív. A héjas dió kivitele volumenében 78%-kal 297 tonnára (értéke 79%-kal 264,8 millió forintra) esett 2020. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A kiszállítás elsősorban Olaszországba és Németországba irányult. A héjas dió importja évente nem számottevő mennyiség, 19 tonnáról 21 tonnára nőtt a vizsgált időszakban, elsősorban Szlovákiából (19,9 tonna) szállították Magyarországra. A dióbél kivitele 24%-kal, 444,8 tonnára nőtt (értéke 53%-kal 841 millió forintra emelkedett) a megfigyelt időszakban. A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé, a fő piac az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország. Az import zömét a dióbél adja, amelynek behozatala 66%-kal (933,8 tonna) nőtt 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Mit mutatnak az árak?

Mivel a dió kedvelt sütemény alapanyagnak számít a magyar családok körében, a HelloVidék utánanézett, hogy alakultak az árak az elmúlt időszakban. Az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6%-kal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet 2021 első 5 hetében 10%-kal magasabb áron (3140 forint/kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) adatai alapján a vidéki és fővárosi piacokon a tisztított dióbél kilója 3000-4500 forint közötti áron mozog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?