Megkongatták a vészharangot: súlyos élelmiszerhiány jöhet az EU-ban?

Megkongatták a vészharangot: súlyos élelmiszerhiány jöhet az EU-ban?

agrarszektor.hu
Az elszálló gázárak miatt a műtrágyaárak elszállása és az abból eredő mezőgazdasági termelési kockázatok nemcsak Magyarországon jelentenek gondot, hanem akár egész Európa mezőgazdaságában is. Egy román néppárti EP-képviselő potenciálisan súlyos élelmiszerhiányt vázolt arra az esetre, ha nem lép közbe sürgősen az EU.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az Európai Bizottság agrárügyi főigazgatóságának helyettese azonban nyugtatott, hogy szorosan figyelik a helyzetet és szerinte az sem törné le érdemben a műtrágya árakat, hogy átmenetileg feloldanák az uniós importkorlátot. 500 millió embert kell etetnünk az EU-ban és nagyon aggódok, mert "nagyon komoly élelmiszerválság" lehet ebből - fakadt ki az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának kedd esti ülésén Daniel Buda, román európai néppárti képviselő - írja a Portfolio. Azt vázolta, hogy a kisebb agrárcégek nem tudnak majd a magas árakon műtrágyát venni, így élelmiszerhiány alakulhat ki.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aggodalmat nyugtatni igyekezett az ülésen szintén részt vevő Michael Scannell, az Európai Bizottság agrárügyi főigazgatóságának helyettes vezetője. A Politico tudósítása szerint azt mondta, hogy kétségtelenül nagyon fontos témáról van szó, de érdemes perspektívában vizsgálni a dolgot, és ők nagyon szorosan nyomon követik az eseményeket, a tények alapján pedig egyelőre nem érdemes riadót fújni. A tudósítás megjegyzi: az Európai Bizottság mérlegeli, hogy feloldja-e a dömpingellenes importkorlátot a folyékony műtrágyákra, amely például Oroszországból érkezne, hogy azzal növelje az unión belüli műtrágya-kínálatot, de közben ez levenné a védelmet az uniós műtrágya-gyártókról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?