Bige László keményen visszaszólt: nyílt levélben válaszolt az agrárminiszternek

agrarszektor.hu
Tovább dagad a Bige-ügy, néhány nappal ezelőtt Nagy István agrárminiszter arról számolt be, hogy Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak. Most pedig a Nitrogénművek Zrt. tulajdonos nyílt üzenetben válaszolt a vádakra, amik szerinte nem igazak, sőt, azt állítja, hogy több milliárd forinttal segítették a magyar gazdákat, mert olcsóbban adták itthon a műtrágyát, mint amennyibe az Németországban került.
Nyugat-Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 880 107  885 forinttal segítettünk a magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával a németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények! Mi azért gyártunk műtrágyát, hogy eladjuk, elsősorban a magyar termelőknek. Azzal is tisztában kéne, hogy legyen, hogy a politika megtévesztő kommunikációja a gazdákat hátráltatja a döntésben, ami azért jelentős probléma, mert logisztikai keresztmetszetek miatt nem lehet a szezonban annyi árut megmozgatni, amennyire szükség lesz. A mi felméréseink szerint Magyarországnak szükség van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva  

- írja a nyílt levelében Bige László.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá azt is állítja, hogy szeptember végén írtak egy levelet Nagy Istvánnak, melyben tettek egy olyan javaslatot, amivel biztosítani lehetett volna, hogy a magyar termelők olcsóbb műtrágyához jussanak - ezt azonban az agrárminiszter több mint egy hónappal később elutasította. Bige kiemeli azt is, hogy a nitrogén műtrágya ára az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent. Nagy István egyébként kijelentette, hogy Bige László még egy fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén a magyar gazdák már csak egyetlen napon vehetnek műtrágyát, ami megmarad, azt mind külföldi vevőnek adják el. Ezzel a tárcavezető szerint Bige László felmondta a magyar gazdaság szereplői közti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat, amit határozottan vissza kell utasítani.

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozót a hatóságok tavaly ősszel őrizetbe vették, a nyomozók szerint leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett. A Nitrogénművek tulajdonosa szerint teljesen megalapozatlan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozata, amelyben a hatóság kartellezés miatt rekordösszegű, összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyar műtrágyapiac 11 szereplőjére. Bige László azt állítja, hogy szó sem volt kartellezésről, Magyarországon az agrárium valamennyi szereplője szabadon dönthet arról, hogy kitől és mennyiért vesz műtrágyát. Bige a GVH-büntetésről azt mondta, hogy az egy Andersen-mese.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?