Vallott Nagy István: soha ekkora aszálykár nem volt még Magyarországon

Vallott Nagy István: soha ekkora aszálykár nem volt még Magyarországon

agrarszektor.hu
Pusztító szárazság és meleg tombol hosszú hetek óta Magyarországon, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez az időjárás velünk is marad. A mezőgazdaságban dolgozók számára roppant nehéz és megterhelő ez az időszak, Nagy István agrárminiszter arról számolt be, hogy már most júliusban is jól látható az aszálykárok mértéke. Mint fogalmazott, borzasztó, ami van, és napról napra növekszik a kár. Jelenleg 690 ezer hektárnál tartanak, és soha nem volt ilyen mértékű.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A tárcavezető azt mondta, az elmúlt 10 éves aszálykár összességének is a duplája az idei érték. Ráadásul az is újdonság, hogy az aszály bizonyos területeken teljesen lenullázta a termést, lehetetlenné tette az aratást. Ilyen még sosem volt, a vízhiány eddig inkább csak terméscsökkenést eredményezett. De most térdig ér a kukorica, térdig ér a napraforgó. Most azokon a területeken semmi nem lesz. Persze Európa többi részén sem sokkal jobb a helyzet, az európai termőterületek 46 százaléka érintett aszállyal, több folyó is szinte teljesen kiszáradt a kontinensen, ezzel tetézve a háború élelmiszerár-emelő hatását. Az agrárminiszter szerint a jövőben is komoly kihívás lesz az öntözés, hiszen fontos lesz, honnan szerzünk vizet, ha már a Tisza jelenlegi vízszintje a történelmi negatív rekordot közelíti, és a Duna is az átlagos vízmennyiség 40 százalékával megy - írja a Telex az Inforádió Aréna című műsora alapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István úgy vélekedik, hogy erre most megoldás sincs, hiszen ez egy globális folyamat. Kiemelte, hogy az egyetlen megoldás, hogy a víztározási kapacitásainkat növeljük, és a csapadékosabb évszakokban annyi vizet tartunk meg, amennyit csak tudunk. Szóba került az élelmiszer-drágulás is, amit számos tényező befolyásol, csökkenést pedig akkor lehetne várni, ha véget érne a háború - az vélhetőleg nem ma vagy holnap lesz. Megjegyezte, hogy természetesen egy esetleges békekötés után sem tudnának azonnal visszatérni az élelmiszerárak arra a szintre, ahonnan elindultak a háború előtt. A miniszter véleménye szerint sokkal okosabban, tudatosabban kellene fogyasztani, kevesebbet pazarolni, takarékoskodni és magyar élelmiszert fogyasztani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?