Fontos információk jöttek a magyarországi fuvarozásról: ez rengeteg embert érint

Fontos információk jöttek a magyarországi fuvarozásról: ez rengeteg embert érint

agrarszektor.hu
Akár 20% felett is növekedhetnek a közúti fuvarozás díjai, az elmúlt hetek változásai nyomán. Ha az összes költségelem változását vizsgáljuk (beleértve az ár stop megszűnését, a gyengülő forintot, a munkabérek, a járművek, az autópálya díjak és az egyéb költségek), akkor 2022-re vonatkozóan a nemzetközi közúti fuvarozás 18,6%-os, a belföldi közúti fuvarozás 24,8%-os drágulása adódik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Március elején az euróárfolyam és a nyersanyagárak is rendkívüli kilengéseket mutattak, nem is beszélve a hazai üzemanyagár korlátozás változásairól - írja a DigiLog Consulting, a Közúti Fuvarozási Árindexet alig egy hónapja bevezető tanácsadó cég a sajtóközleményében. Lajkó Ferenc, a vállalat ügyvezetője szerint annak ellenére, hogy a Közúti Fuvarozási Árindex-et (KFX) negyedévente kalkuláljunk teljeskörűen, az elmúlt három hétben bekövetkezett extrém gazdasági hatások arra késztették, hogy márciusi adatokkal frissítsék a 2022-es előrejelzésüket. A céljuk, hogy hirtelen és nagy változások esetén is segítsék a közúti szerződések résztvevőit, a megbízókat, a fuvarozókat és a szállítmányozókat abban, hogy pontos, objektív számokat használhassanak az üzleti döntéseikhez, megállapodásaikhoz - fogalmazott Lajkó. A 7,5 tonnát meghaladó kamionok estében március 13-tól eltörölt ár-stop önmagában is komoly költség sokkot okozhat a hazai gazdaságban, hiszen csak ennek a hatása a belföldi fuvarozásban 14,3%-os, a nemzetközi fuvarozásban pedig 10,9% azonnali áremeléssel kompenzálható. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha az összes költségelem változását vizsgáljuk (beleértve az előbb említett ár stop megszűnését, a gyengülő forintot, a munkabérek, a járművek, az autópálya díjak és az egyéb költségek), akkor 2022-re vonatkozóan a nemzetközi közúti fuvarozás 18,6%-os, a belföldi közúti fuvarozás 24,8%-os drágulása adódik. Ez az érték azt jelenti, hogy a 2021-es bázishoz képest, a 2022-ben jelentkező összes gazdasági hatás okozta költségnövekedést a nemzetközi közúti fuvarozás esetében 18,6%-os, a belföldi közúti fuvarozás esetében pedig 24,8%-os díjemelés kompenzálná. A március eleji adatokkal frissített értékek azt mutatják, hogy korábbi, 10% körüli becslésünkhöz képest is drámaian nőhetnek a közúti fuvarozás árai a tavalyi évhez viszonyítva, elsősorban a kőolaj világpiaci ár növekedésének, a forint extrém gyengülésének és a hazai ár maximum fuvarozók számára történő megszüntetésének (7,5 t feletti nagy teherautók esetében) köszönhetően - mondja Lajkó.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03