Rossz hírek érkeztek Ausztriából: az alma és a körte is megszívta az idei évet

agrarszektor.hu
Almából 5 százalékkal, körtéből pedig 6 százalékkal kevesebb termett idén Ausztriában, mint tavaly. A visszaesés hátterében egyértelműen a késő tavaszi fagyok állnak, aminek következtében a méhek is kevesebbet repültek, így a gyümölcsméret is kisebb lett.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az osztrák statisztikai hivatal végleges adatai szerint a 2021-es belföldi almatermés volumene 152 ezer tonna lett (ennek háromnegyedét Stájerországban takarították be), ami 5%-kal marad el a tavalyi terméstől - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A visszaesés hátterében a késő tavaszi fagyok állnak, és bár a virágok képződése még megfelelő volt, a fagyok és a hűvös időben kevesebbet repülő méhek miatt a termésberakódás már korlátozott volt és meg is késett, ami a gyümölcsméret csökkenésében is jelentkezett. Az osztrák körtetermés szintén elmaradt a tavalyitól, a 7700 tonnás volumen 6%-os csökkenést jelent a 2020-as szinthez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?