Komoly támogatást kaphat, aki ilyen növényt termeszt: egyre többen vágnak bele

Komoly támogatást kaphat, aki ilyen növényt termeszt: egyre többen vágnak bele

MTI
A kertészeti ágazatot érintő üzemkorszerűsítési eredményekről, valamint a támogatási és fejlesztési lehetőségekről tartott előadást Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon - tájékoztatta az Agrárminisztérium közleményben az MTI-t.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt időszakban jelentős támogatási lehetőségek nyíltak meg fejlesztésre mind a zöldség-, mind a gyümölcságazat számára. Közel 2 millió négyzetméter új növényházi felületet létesülhet, ebből új üvegházként közel 900 000 négyzetméter, ami képes az egész évben biztosítani azt a fogyasztási igényt, amely a hazai lakosság számára nélkülözhetetlen. 

Azt gondolom, hogy ez komoly eredmény, közel 90 milliárd forint értékben

 - jelentette ki Papp Zsolt György. A vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár elmondása szerint a kertészeti ágazatban az egyik legmeghatározóbb az üzemkorszerűsítés, a kertészeti gazdaságok technológiai megújulásához segítséget nyújtó kiírás alapján 2600 vállalkozás újíthatja meg a gépparkját.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Hangsúlyozta: az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés kapcsán egy olyan komplex pályázati konstrukció került kidolgozásra, ami képes egyszerre támogatni a gyümölcsültetvény telepítés minden mozzanatát. 2017-ben már volt egy hasonló kezdeményezés, akkor mintegy 2100 hektárnyi új ültetvény létesült, 2021-ben pedig 2650 hektárnyi telepítési igény érkezett be a gazdák részéről, ahol korszerű gyümölcsültetvényeket hozhatnak létre. Február végétől ismét elérhető ez a támogatási konstrukció, annak érdekében, hogy olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek kizárják az időjárási kockázatokat - tette hozzá. A gombaágazat a legdinamikusabban fejlődőek közé tartozik, közel 40 milliárd forintos támogatási igény érkezett be a gombaelőállító üzemek fejlesztésére kiírt felhívásra - mondta Papp Zsolt György.

Összességében elmondható, hogy több mint 160 milliárd forint támogatási igény érkezett be a kertészeti ágazat részéről. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időben ezek a projektek minél hamarabb megvalósulnak és hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez, stabil alapot jelentenek az élelmiszeripar számára

 - egészítette ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kijelentette: a magyar zöldség-gyümölcs termesztő nemzet. Ahhoz, hogy ez az ágazat biztonságban, stabilan tudjon fejlődni, a legfontosabb a belföldi fogyasztás szintjének tartása. Felidézte: az AMC három gyümölcs termékpálya esetében: meggy, dinnye és alma esetében végzett fogyasztásösztönző kampányokat, amelyek alkalmazkodtak a kor kihívásaihoz. Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen napi gyümölcsfogyasztás nélkül, az elmúlt időszakban javultak az itthoni adatok, de fontos növelni a fogyasztási szintet - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?