Nagy a baj Belgiumban: rengeteg zöldségtől búcsút vehetnek a vásárlók

agrarszektor.hu
Belgiumban látványosan érzékelhető a magas gázárak hatása a boltok zöldséges pultjain, ugyanis jelentősen visszaesett a belföldi áruk kínálata. Az országban az év első két hónapjában komoly visszaesést mutatott a belföldi hajtatott zöldségfélék mennyisége. A helyzet annyira súlyos, hogy a Boerenbond termelői szövetség már egy javaslatcsomagot is benyújtott a szövetségi kormánynak, amelyben különböző kedvezményeket kér a termelők számára.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Belgiumban 2022 első két hónapjában komoly visszaesést mutatott a belföldi hajtatott zöldségfélék mennyisége: a vilt.be értesülései szerint januárban fürtös paradicsomból 30%-kal, gömbparadicsomból 56%-kal, uborkából pedig 26%-kal kevesebbet értékesítettek a nagykereskedőknek. Februárban még ennél is nagyobb csökkenés volt érzékelhető, mert az egy évvel korábbi, 2021-es havi mennyiségekhez képest a fürtös paradicsom kereskedelmi forgalomba került volumene 60%-os, a gömbparadicsomé 55%-os, míg az uborkáé 36%-os visszaesést mutatott - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Pieter van Oost, a Boerenbond termelői szövetség elnöke szerint a magas gázárak miatt a termelők egy része egyáltalán nem is állított be semmilyen kultúrát, így értelemszerű, hogy kevesebb zöldség jut el a piacra. A hajtató kertészetek között nagy különbségek vannak, mert egyesek még korábban hosszú távú szerződéseket kötöttek kedvező áron, mások szükségletük egy részét fix áras gázból tudják fedezni, és csak a fennmaradó hányadot kénytelenek spot áron megvásárolni. Az utóbbi években a földgáz ára nagyjából 20 euró/MWh körül ingadozott a spot piacon, míg 2022 első három hónapjában a 80-140 eurós sávban mozgott nagy kilengésekkel. Ez a hajtatott paradicsomtermesztés nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy míg egy nagyobb, modern üvegháznál a havi gázszámla 150 ezer euró körül alakult az utóbbi években, addig ugyanez a számla most felülről verdesi az egymillió eurót.

Már most is likviditási gondokkal küzd néhány cég, ezért a Boerenbond a gázszerződések újratárgyalását szeretné elérni az energiaszolgáltatókkal, illetve arra kéri a szolgáltatókat, hogy a gázszámla kifizetésének esetleges elmaradása esetén ne azonnal kapcsolja ki a gázt. Ahogy a szövetség elnöke fogalmazott, a csőd senkinek sem lenne jó ebben a helyzetben. A Boerenbond már egy javaslatcsomagot is benyújtott a szövetségi kormánynak, amelyben egyrészt az ÁFA-visszatérítés felgyorsítását javasolja (ez Belgiumban 3 hónapot vesz igénybe), másrészt az üvegházakra kivetett ingatlanadó befizetése alól kérnek átmeneti mentességet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?