Itt a hivatalos bejelentés: fuzionálhat a két legnagyobb magyar pulykafeldolgozó cég

Itt a hivatalos bejelentés: fuzionálhat a két legnagyobb magyar pulykafeldolgozó cég

agrarszektor.hu
Fuzionálhat Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. A tulajdonosi kör benyújtotta összefonódásra irányuló kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH). Mindkét cég a Mészáros-csoport élelmiszergazdasági portfóliójához, illetve befektetési magántőkealapokhoz kötődik.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ha a GVH jóváhagyja a tranzakciót, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. egyedüli irányítást szerezhet a Gallfood Kft., illetve a bőnyi Gallbreed Kft. és a lövői Gallgarden Kft. felett. A Gallfood szintén baromfivágással és -feldolgozással, a Gallbreed Kft. és a Gallgarden Kft. pedig baromfitenyésztéssel (baromfihízlalással) foglalkozik.

A lépéssel Magyarország legnagyobb pulykatermelési és -feldolgozási integrációja jöhet létre. A Gallicoop eddig az első, a Gallfood a második helyet foglalta el a hazai pulykafeldolgozási piacon. A legutolsó nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop mintegy 33 milliárd, a Gallfood körülbelül 15 milliárd forintos árbevételt ért el 2020-ban.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a tulajdonosi kör a közelmúltban már jelezte fúziós szándékát a GVH-nak. Korábban előzetes egyeztetést folytattak az ügyben, a tényleges összefonódás-bejelentés pedig május 23-i dátummal került fel a GVH honlapjára.

Az összefonódási terveket megelőzték azok a tulajdonosi változások, amelyek a két cégnél az elmúlt években mentek vége. Először a Gallicoopot vásárolta meg 2020-ban a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap a Diamond Turkey Holding Zrt.-től, amely a piacvezető vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonában volt. Tavaly pedig a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve az általuk tulajdonolt Gallbreed Kft. és Gallgarden Kft. vette meg a Gallfoodot olyan társaságoktól, amelyek Kövesi Ottó vállalkozó tulajdonában álltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tranzakcióban résztvevő tőkelalapok közül a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc nagybefektető. A Prime Deal Magántőkealapot a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. működteti, amelyek tevékenysége az élelmiszergazdaságban több ponton is kapcsolódik Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez. Ilyen például a mezőgazdasági integrátorcégként létrehozott herceghalmi Agrolink Zrt. is, amelyben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő felcsúti Talentis Agro Zrt. mellett a Takarék Magántőkealap és a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Prime Property Magántőkealap is tulajdont szerzett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?