Lassan nem éri meg leszedni a cseresznyét Lengyelországban: mi történik itt?

Lassan nem éri meg leszedni a cseresznyét Lengyelországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Elképesztően mélyen van a cseresznye ára a nagybani piacokon Lengyelországban. Van, ahol szedés után kilogrammonként 85 Ft marad a lengyel gazdák zsebében, ebből kellene megoldani a termesztést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lengyelországban a napokban fejeződik be a szezoncsúcs a domináns Summit fajta fokozatos eltűnésével. A nagybani piacokon talán most van a legmélyebben a cseresznye ára, a termelők szerint kilogrammonként 8-10 PLN (680-850 Ft/kg) közötti árszint biztosítaná a nyereséges termesztéshez szükséges árbevételt. Ehhez képest a nagybani piacokon jelenleg a 3-5 PLN/kg (260-430 Ft/kg) ársávban mozognak az eladások, ami megközelíti azt a szintet, amelynél már érdemesebb be sem takarítani a gyümölcsöt. Lengyelországban az idei szezonban a szedők jellemzően 2-2,5 PLN/kg (170-215 Ft/kg) teljesítménybért kaptak a cseresznye betakarításáért, ami azt jelenti, hogy 3 PLN/kg-os eladási ár (260 Ft/kg) esetén a gazda zsebében mindössze 1 PLN (85 Ft) marad minden kiló cseresznye után, és ebből kellene megoldania az egész termesztést lehetőleg úgy, hogy még nyereséget is realizáljon munkájáért. A kiváló minőségű cseresznyéért a nagybani piacokon jelenleg elérhető legmagasabb ár a 6-8 PLN/kg (510-680 Ft/kg) sávba esik, ami a Summit főfajta levonulását követően várhatóan kis mértékben emelkedni fog - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?