Lassan nem éri meg leszedni a cseresznyét Lengyelországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Elképesztően mélyen van a cseresznye ára a nagybani piacokon Lengyelországban. Van, ahol szedés után kilogrammonként 85 Ft marad a lengyel gazdák zsebében, ebből kellene megoldani a termesztést.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Lengyelországban a napokban fejeződik be a szezoncsúcs a domináns Summit fajta fokozatos eltűnésével. A nagybani piacokon talán most van a legmélyebben a cseresznye ára, a termelők szerint kilogrammonként 8-10 PLN (680-850 Ft/kg) közötti árszint biztosítaná a nyereséges termesztéshez szükséges árbevételt. Ehhez képest a nagybani piacokon jelenleg a 3-5 PLN/kg (260-430 Ft/kg) ársávban mozognak az eladások, ami megközelíti azt a szintet, amelynél már érdemesebb be sem takarítani a gyümölcsöt. Lengyelországban az idei szezonban a szedők jellemzően 2-2,5 PLN/kg (170-215 Ft/kg) teljesítménybért kaptak a cseresznye betakarításáért, ami azt jelenti, hogy 3 PLN/kg-os eladási ár (260 Ft/kg) esetén a gazda zsebében mindössze 1 PLN (85 Ft) marad minden kiló cseresznye után, és ebből kellene megoldania az egész termesztést lehetőleg úgy, hogy még nyereséget is realizáljon munkájáért. A kiváló minőségű cseresznyéért a nagybani piacokon jelenleg elérhető legmagasabb ár a 6-8 PLN/kg (510-680 Ft/kg) sávba esik, ami a Summit főfajta levonulását követően várhatóan kis mértékben emelkedni fog - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?