Meglepő számok láttak napvilágot: mi történik a magyar élelmiszerboltokban?

Meglepő számok láttak napvilágot: mi történik a magyar élelmiszerboltokban?

MTI
Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,8%-kal, naptárhatástól megtisztítva 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,9%-kal csökkent a forgalom már második hónapja a júniusi 0,3%-os visszaesés után. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,3%-kal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,9%-kal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma december óta kétszámjegyű növekedést mutat, júliusban 27,6%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, tovább gyorsult a júniusi 23,6%-ról, de elmaradt a márciusban regisztrált 51,4%-os rekordütemtől.

Az országos kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1472 milliárd forintot ért el júliusban, ami a nominális érték 19,5%-os emelkedésének felel meg. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az év első hét hónapjában - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 9,3%-kal nagyobb volt a kiskereskedelmi üzletek forgalma, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 11%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 29,6%-kal nőtt az értékesítés volumene - közölte a KSH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?