Beütött a tejkrízis Magyarországon? Konganak a polcok a hatósági áras termékeknél

agrarszektor.hu
Több helyről, például Budapestről, Békéscsabáról és Baranya megyéből is azt jelentették, hiánycikké vált a hatósági áras, 2,8 százalékos tej. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint tudnak a problémáról.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ezek pillanatnyi termékhiányok vagy logisztikai problémák lehetnek, hiszen ha megnézem a négy magyarországi UHT tejgyártó belföldi eladásait, akkor azt látjuk, hogy nagyon nagy mennyiségű hatósági áras tejet adtak el belföldön. A hatósági árakról szóló jogszabály azt rögzíti, hogy azonos mennyiségű tejet kell a polcokon elhelyezni, mint egy évvel korábban

- mondta a szakember az InfoRádiónak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tej Terméktanács ügyvezetője alátámasztotta a hatósági tej iránt való kereslet növekedését. A 36. hét belföldi értékesítésében a 2,8 százalékos tartós tej az előző évhez képest 213 százalékon áll, a 35. héten 187 százalékon, a 34. héten 220 százalékon. Ez pedig azt jelenti, hogy a feldolgozói oldalról több mint kétszer annyit értékesítettek a kiskereskedelem felé, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor még ezek után is tapasztalhatóak átmeneti készlethiányok, de nem tartanak tejhiánytól.

Harcz Zoltán úgy gondolja, hogy tejegyenértékben számolva önellátók lennénk, de működik a külkereskedelem, így hát bonyolultabb a kép. Az ágazat működik, a nyerstej-termelés folyik, a feldolgozók pedig a számok alapján képesek a hatósági áras tejből kétszer annyit előállítani és értékesíteni, mint az előző évben. Tejből mintegy 6-8 százalékkal több fogy az országban, mint tavaly. Mint fogalmazott, a hatósági áras tejkategória "kannibalizálja" a többi fogyasztói tejkategóriák eladásait. Ezek a tejek a legolcsóbbak a polcokon, kétszáz forintnál kezdődnek, míg a többi tej 300 forint felett kezdődik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21