Ebből még nagy baj lehet: elképesztő veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását

Ebből még nagy baj lehet: elképesztő veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását

agrarszektor.hu
A napjainkban zajló globális válságok, a szűnni nem akaró világjárvány, a konfliktusok, a klímaváltozás, az infláció és a nemzetközi feszültségek mind komoly hatással vannak az élelmiszerbiztonságra. Világszerte több mint 800 millió ember éhezik, számuk meredeken emelkedik, így minden eddiginél nagyobb szükség van a kormányok, cégek, civil szervezetek összefogására, valamint a lakosság tudatosságára és támogatására - hívja fel a figyelmet az élelmezési világnapon a FAO, az Élelmiszerbank és az Agrárminisztérium.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Százmillió forint értékű élelmiszeradománnyal megrakodott adománykonvoj haladt át Budapest történelmi belvárosán az élelmezési világnap alkalmából. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett 20 kamionból álló konvoj több mint 60 ezer kiló rakományt szállított, amelyet élelmiszergyártók és forgalmazók ajánlottak fel. A kamionsort a Hősök terén Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, valamint Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke fogadta - írja a FAO közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Adománykonvoj célja, hogy ráirányítsa a kormányzati, vállalati és civil szféra, valamint a lakosság figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra. Egyúttal kézzelfogható segítséget is kínál a leginkább kiszolgáltatottaknak, több tízezer rászoruló emberhez szállít élelmiszeradományokat.

Agrár- és élelmiszeripari rendszereink átalakítása, hatékonyabbá tétele kritikus fontosságú, ha be akarjuk tartani az idei élelmezési világnap kapcsán tett ígéretünket, miszerint senkit sem hagyunk hátra, és jobb termelési feltételeket, jobb élelmiszert, jobb környezetet és jobb életet biztosítunk mindenkinek. A világ lakosságának csaknem 40%-a nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást. Itt az idő, hogy ezen közösen változtassunk

- mondta el Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Élelmiszerbank idén már több mint hat millió kiló feleslegessé vált, lejáratközeli vagy éppen csomagolási hibás élelmiszert mentett a kereskedelmi és gyártói szektorból, hogy azok ne a hulladékmegsemmisítőbe, hanem rászoruló emberekhez kerüljenek. Persze az élelmiszerbiztonságért bárki tehet a saját környezetében is. Például azzal, ha tudatos döntésekkel támogatja az élelmezési problémák felszámolását, helyi és szezonális alapanyagokat vásárol, valamint előnyben részesíti a kevesebb csomagolást igénylő termékeket

- emelte ki Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke.

Ilyen tudatos lépés az otthoni élelmiszerpazarlás elkerülése is. Sajnos a bolygónkon megtermelt élelmiszer 31%-a a kukába kerül vagy más módon vész kárba - nagyrészt a háztartásokban. Pedig előre megtervezett vásárlással illetve a helyes élelmiszertárolással rengeteg étel menthető meg a megromlástól. A válság következtében egekbe szökő élelmiszerárak mindenkit érintenek, de a legkiszolgáltatottabb helyzetben levő társadalmi csoportokat a legérzékenyebben. Az őket segítő segélyszervezetek - mint amilyen az Élelmiszerbank is - nemcsak a pénzbeli adományokat veszik szívesen, hanem önkénteseket vagy egyéb erőforrásokat is fogadnak. Egy viszontagságos év végén, és egy talán még kritikusabb időszak kezdetén nagy szükségük van minden hozzájárulásra.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő program keretében a kormány, 2020-tól kezdődően 25 milliárd forint többletforrást biztosított az agrártárca részére, melyet a COVID-19 vírus okozta gazdasági problémák javítására fordítanak a legérintettebb mezőgazdasági ágazatokban.

Az idei rendkívüli aszályos időjárás és az orosz-ukrán konfliktus miatti energiaválság szintén kemény próba elé állította a növénytermesztőket és az állattartókat egyaránt. Ebben a küzdelemben az agrártárca folyamatosan a termelők érdekeit és igényeit szem előtt tartó megoldásokkal kíván segíteni, többek között hitelmoratórium, valamint egy új, rendkívüli kamattámogatott hitelprogram bevezetése útján

- tette hozzá Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?