Elképesztő: tücsökfehérjéből készít proteinszeletet egy magyar fiatal

Elképesztő: tücsökfehérjéből készít proteinszeletet egy magyar fiatal

agrarszektor.hu
A 24 éves Péter Dániel, orvostanhallgató, alapító két egyetemi tanóra között egy csokit majszolva döntötte el, hogy létrehoz egy gyorsan fogyasztható egészséges snacket. Ezért, amikor tovább gondolta az ötletét, arra jutott, olyan alapanyaggal érdemes dolgozni, amelynek a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, mégis tápanyag-dús, energetizáló hatású. Ez lett a házi tücsök.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Unióban jelenleg négy rovarfajta engedélyezett emberi fogyasztásra, két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök. Mi utóbbi mellett tettük le a voksunkat, mert egyrészt a rovarok közül ennek a legnagyobb az elfogadottsága Európa-szerte, másrészt a La Fontaine mesének köszönhetően Magyarországon is kedvező a kép róla, a tücsök egy szerethető figura - enged betekintést döntése hátterébe a fiatal vállalkozó, aki pontosan tudja, hogy még nagyon sok egészségügyi edukációs munkára lesz szükség, hogy a rovarfehérje elfogadottsága hazánkban akár a töredéke legyen az állati fehérjéének - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pedig a rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, de Európában és az Egyesült Államokban a mai napig tabu témának számítanak. Leginkább Délkelet-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerűek (Thaiföldön manufaktúrákban tenyésztik a házi tücsköket) a belőlük készült ételek közel 2 milliárd embert látnak el. A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia Európában sem volt mindig ismeretlen, főztek cserebogárlevest Magyarországon is a 19. században - a húsevés pedig az újkorig kimondottan luxusnak számított Európában és hazánkban is -, de az ipari forradalom után a nagyüzemi állattenyésztés elterjedésével a rovarfogyasztás teljesen eltűnt kontinensünkről.

Magyarország egyetlen tücsökfehérjében utazó élelmiszer előállítója is Vietnámból importálja a tücsök fehérjét, por formájában, és itthon bérgyártásban kezdték előállítani először a snackeket, később a különféle ízesítésű protein szeleteket és a shake-et. Utóbbi termékek validálására a napokban indítottak közösségi finanszírozási kampányt a Brancskozosseg.hu felületén, amire pár nap alatt máris összegyűlt a célösszeg közel harmada. Péter Dániel időközben társakat is talált projektjéhez, unokatestvére, Péter Bence lett a vállalkozás társalapítója, és immár táplálkozástudományi szakember is segíti a termékfejlesztést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kezdetben még saját konyhánkban az általunk kitalált receptúra alapján kísérleteztünk a termékekkel, de mára már egy élelmiszermérnök kolléga vette át ezt a feladatot. Mi is nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy lesz-e a tücskös superfoodokra valódi kereslet, de úgy tűnik, igen. 3000 eladott szeletnél járunk, a műsor után Balogh Péter angyalbefektető is megkeresett bennünket és végül 5%-os tulajdonrésszel beszállt az üzletbe.

- fogalmazott Péter Dániel, aki a Cricks-szel idén februárban az RTL Klub Cápák között című műsorába is bekerült. 

Daniék célja az úgynevezett funkcionális élelmiszerek fejlesztése, melyek hozzájárulnak a fizikai és mentális egészséghez, valamint a teljesítőképesség fokozásához. De mitől lesz funkcionális élelmiszer valami? Nos, leginkább attól, hogy az alap tápértékén túl valamilyen magasabb hozzáadott értékkel rendelkezik, például mentálisan koncentráltabbak, fizikálisan pedig energikusabbak, terhelhetőbbek, frissebbek leszünk tőle. A tücsökfehérje például könnyen emészthetősége és magas biológiai értéke révén gyorsabban és hatékonyabban segít az izomépítésben, mint más fehérjeforrások. A tücskös funkcionális élelmiszerek vásárlói elsősorban az egészségtudatos, aktív életmódot folytató fiatalok és fiatal felnőttek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legfontosabb visszajelzésünk tőlük az, hogy egyáltalán nincsen tücsök íze a termékeinknek. A célunk eredetileg is az volt, hogy finom legyen a snack, a shake és a fehérjeszelet is, ezzel párhuzamosan a tápérték növelésében még maradt potenciál.

- Orvosként leginkább a már kialakult betegségek kezelésében tudunk segíteni, pedig a legjobb az lenne, ha el sem jutnánk addig, hogy megbetegedjünk. Az étrendünknek hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében, ha odafigyelünk erre, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?