Súlyos a helyzet: rengeteg élelmiszer-szállító hajó ragadt az iráni kikötőkben

Súlyos a helyzet: rengeteg élelmiszer-szállító hajó ragadt az iráni kikötőkben

MTI
A hetek óta tartó egyre súlyosabb fizetési késedelmek miatt legalább negyven élelmiszer-szállító hajó vesztegel az iráni kikötők előtt - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség hajózási forrásokra hivatkozva. A jelentések szerint "dokumentációs nehézségek és fizetési problémák" állnak az eset hátterében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Annak ellenére, hogy az élelmiszerek mentesülnek az Iránnal szembeni nyugati szankciók alól, az iráni pénzügyi rendszert sújtó szankciók fizetési problémákat okoznak, amelyek pedig kihatnak az élelmiszerimportra is. A legutóbbi fizetési fennakadások miatt a teherhajók nem tudják kirakni rakományukat az iráni kikötőkben. Legalább 40 hajó vesztegel a főbb iráni kikötők környékén a Refinitiv hajózási nyomkövető cég adatai szerint.

A hírügynökség megkereste az iráni külügyminisztériumot is az üggyel kapcsolatban, de a minisztérium egyelőre nem reagált. Az iráni kikötői és tengerészeti hatóság novemberi jelentésében megállapította, hogy 37 hajó összesen 2,2 millió tonnányi árut nem tudott kirakodni "dokumentációs nehézségek és a fizetési problémák" miatt.

Iránnak az idei aszályos nyár után megnőtt az élelmiszerimport-igénye. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint Iránnak várhatóan 5,5 millió tonna búzát kell importálnia idén nyártól jövő nyárig. Ez bár kevesebb, mint a 2021-es 8 millió tonna, de még mindig jóval több, mint az azt megelőző öt év 1,1 millió tonnás mennyisége.

Az iráni helyzetet jól ismerő egyik nyugati kereskedelmi forrás szerint a kikötőkön kívül rekedt hajók rakományának értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. A szállítóknak emiatt jelentős késedelmi díjakat kell kifizetniük. A Nemzetközi Cukorszervezet szerint az iráni cukorimport várhatóan 1,1 millió tonna lesz a 2022-23-as idényben, ami valamivel kevesebb, mint az egy évvel korábbi 1,3 millió tonna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?