Terveiről vallott a balatonboglári borász: új termékekkel tarolná le a piacot

Terveiről vallott a balatonboglári borász: új termékekkel tarolná le a piacot

agrarszektor.hu
Egyre több magyar keresi már a jó minőségű pezsgőket, éppen ezért ma már alapvető dolognak számít egy borászatban vagy pincészetben, hogy a borok mellett pezsgő is legyen. Ezt vallja Koltai Tamás borász, aki a Balatonboglári Borvidék egyik településén, Szőlősgyörökön gazdálkodik húsz hektáron.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pezsgőgyártásra adta a fejét a szőlősgyöröki Koltai Tamás. A borász maga is szereti a pezsgőt és ez is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a területet kipróbálja - írta meg a növényvédőszer.hu. 2023 lesz az az év, amikor a pezsgőkészítést igazán elkezdi, de a lassan véget érő 2022-re is örömmel tekint vissza, mivel az első próbálkozásokat is sikeresnek ítéli. A szakember elmondta, hogy pezsgő alapja a Pinot Noir, amelyből fehérborként készít palackban erjesztett nyers pezsgőt, a következő lépés a Chardonnay lesz. Mint fogalmazott, ahol eddig kínálta a pezsgőt, ott jók voltak a visszajelzések, ráadásul örömmel hallotta azt is, hogy az év minden szakában egyre magasabb a pezsgő iránti kereslet a magyarok részéről. Ma már nem csak az év vége számít a pezsgő szezonjának, hanem a nyári hónapok is. A boglári borvidéknek több olyan jellegzetessége van, amellyel más térségek nem rendelkeznek: ezek közé tartozik leginkább a barna, agyagos talaj, amely a jó savtartalmú borok alapjait adja. Jól cukrosodnak továbbá a szőlőfajták, amely szintén a talajnak köszönhető.

Szeretnék nagyobb piacokon is megjelenni a pezsgőkkel, ha a 2023-as évem sikeres lesz az értékestésben

- mondja Koltai Tamás.

A szakember azonban úgy véli, hogy a magyar borászok azonban csak akkor lehetnek hatékonyak például a bor értékesítésében, népszerűsítésében, ha kialakítanak valamilyen összefogást. Ez igaz lesz a pezsgőre is úgy, hogy az együttműködés közben azért minden pincészetnek megmaradjon az egyedisége. Erre tesznek kísérletet a pezsgővel foglalkozó borászok is, így például Koltai Tamás. Nagyon sok fesztivál van most már a borvidéken minden évszakban, ezért a pezsgő népszerűsítésének kiváló helyszínei lesznek ezek az események.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?