Itt a csúf igazság: már Horvátországban is olcsóbb egy paprikás krumpli, mint itthon

Itt a csúf igazság: már Horvátországban is olcsóbb egy paprikás krumpli, mint itthon

agrarszektor.hu
A paprikás krumpli az egyik legismertebb ételünk, ugyanakkor a megugró árak miatt ezért a fogásért is jóval többet kell fizetnünk, mint korábban. Ami érdekesség, hogy még Horvátországban is olcsóbban beszerezhetjük a szükséges termékeket hozzá. Egy adag alapanyagára Magyarországon 913 forint, míg déli szomszédunknál 556 forint volt. A különbség oka pedig nem más, mint az, hogy a horvát kormány 8 százalékkal mérsékelte az alapvető élelmiszerek áfáját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Itthon már régóta életben van az élelmiszerárstop, azonban ezekkel az élelmiszerekkel ritkán találkozhatunk, sokszor csak az üres polcokkal találhatjuk magunkat szemben. Egy baranyai szupermarketben a sárga burgonya kilója 500 forint, a hagymáé 529 forint. Egy 65%-os hústartalmú virsli, négy szem burgonya (220 forint) és két hagyma (100 forint) 913 forintba került - derült ki az ATV riportjából. A horvát üzletben 5 fajta burgonya közül lehetett választani, ezek ára nagyjából azonos. Egy kiló krumpli átszámítva 260 forintba kerül. Virsliből csak 90%-os hús tartalmút találtak, így ebből vásároltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amit itt vásároltunk lenn, az átszámolva 400 forintos árfolyamon az 556 forint, tehát ez azt jelenti hogy 40%-kal drágábban vásároltunk be otthon mint a szomszédos Horvátországban

- fogalmazott Varga László közgazdász.

Mint kiderült, a mérsékeltebb, kedvezőbb árak annak köszönhetők szomszédunknál, hogy a horvát kormány a tavalyi évben 13%-ról 5%-ra csökkentette a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír és a gyermekélelmiszerek adóját. Mindemellett a mezőgazdaság is jól járt, mivel 25 százalékról 5 százalékra mérsékelték a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is. A horvátokat egyébként semennyire sem zavarja az úgynevezett magyar bevásárlóturizmus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31