Őrület, ami a belgáknál zajlik: ennyibe kerül most a fejes saláta az országban

agrarszektor.hu
Rekordmagasságban van a fejes saláta ára Belgiumban, 1,02 euró, vagyis 397 Ft körül kapható most egy 390 grammos fej. A hektikusan alakuló salátaárak január 25-én új csúcsot értek el a belga BelOrta nagybani árverési csarnokban, akkor 1,1 euróra, azaz 430 Ft-ra emelkedtek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Rendkívül volatilis az idei évben a fejes saláta áralakulása az egyik legjelentősebb nagybani zöldségárverési piac, a Belgiumban működő BelOrta adatai szerint. A 390 grammos salátafejekért január legelején még a 0,8 eurót (312 Ft) kértek, ám január 5-ére kevesebb, mint felére 0,38 euróra (148 Ft) zuhant az ár, míg  január 25-én már új rekordot döntve 1,1 euróra (430 Ft) emelkedett. A következő napokban némileg mérséklődött az árszint, de még mindig rekordmagasnak számít (1,02 euró;  397 Ft). A drágulás a többi méretkategóriában és a többi árverési piacon (ZON, The Greenery, REO) is észlelhető, de a tavalyi évek tendenciái alapján a következő néhány hétben árcsökkenésre lehet számítani - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?