Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most az uborkát a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most az uborkát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző hét hidegbetörése a hajtatott uborka kínálatára is hatással volt, emiatt igen jelentős drágulás következett be Lengyelországban. Olyannyira, hogy április végén rekordszintre ugrott a hajtatott uborka nagybani ára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Február óta csökkent a hajtatott uborka ára a lengyel nagybani piacokon. Ez a tendencia április elején ugyan megtorpant egy időre, de aztán folytatódott, egészen az április közepén történt hidegbetörésig, ami alapvetően változtatta meg a kereslet-kínálati viszonyokat. A hideg időjárás miatt ugyanis az állományok fejlődése lelassult, így a piacon kínálati hiány keletkezett. Ez azonnal felfelé mozdította el az uborka árát, ami nem meglepő, legfeljebb a drágulás üteme volt váratlan. Jelenleg, április utolsó napjaiban a hajtatott uborka ára a 6-8 PLN/kg (545-725 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami 60%-kal haladja meg az utóbbi 5 év átlagát, egyben új rekordot jelent - írja a FruitVeB.

Érdekes módon a kínálati hiány miatt kialakult áremelkedés nem akadályozta meg azt a folyamatot, hogy az import uborka kiszoruljon a lengyel piacról - erre az a magyarázat, hogy a behozott tételek is drágultak. Az előző hétvégén visszatért a napsütés, és jelentősen emelkedtek a hőmérsékletek. Egyértelmű, hogy az uborka ára csökkenni fog, de akárcsak a drágulás során, itt is a trend üteme, dinamikája lesz kérdéses a következő hetekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37