Új tilalom jöhet az EU-ban: nem mindenkinek tetszenek az unió tervei

Új tilalom jöhet az EU-ban: nem mindenkinek tetszenek az unió tervei

agrarszektor.hu
Erős kritikát fogalmazott meg a tervezett uniós csomagolóanyag-tilalommal szemben a német gyümölcskereskedők szövetsége. Szerintük egy ilyen tilalom nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát. Ettől függetlenül természetesen támogatják az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Német Gyümölcskereskedők Szövetsége (DFHV, Deutsche Fruchthandelsverband e.V.) élesen bírálta az Európai Unió által a gyümölcsök és zöldségek csomagolására bevezetni tervezett tilalmat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egy ilyen tilalom kontraproduktív, mert nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát

- magyarázta Dr. Andreas Brügger, a DFHV ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint ráadásul diszkriminatív, ha egy ilyen tilalom az élelmiszer ágazatban csak a zöldség és gyümölcs kategóriákat érinti. A gyümölcsök és zöldségek esetében alkalmazott csomagolás megvédte az érzékeny termékeket a károsodástól, biztosította a termékek higiéniáját, meghosszabbította az eltarthatósági időt és tájékoztatást nyújtott a fogyasztóknak. A DFHV természetesen támogatja az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. A gyümölcs- és zöldségfélék csomagolási hulladékának aránya az élelmiszeriparon belül azonban alig két százalék alatt van.

Ugyanaz az EU Bizottság, amely ösztönzőket határoz meg a fenntartható és egészséges táplálkozásra, de facto eltörli a fenntartható élelmiszeripar előfeltételeit

- zárta gondolatait Brügger.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58