Új tilalom jöhet az EU-ban: nem mindenkinek tetszenek az unió tervei

Új tilalom jöhet az EU-ban: nem mindenkinek tetszenek az unió tervei

agrarszektor.hu
Erős kritikát fogalmazott meg a tervezett uniós csomagolóanyag-tilalommal szemben a német gyümölcskereskedők szövetsége. Szerintük egy ilyen tilalom nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát. Ettől függetlenül természetesen támogatják az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Német Gyümölcskereskedők Szövetsége (DFHV, Deutsche Fruchthandelsverband e.V.) élesen bírálta az Európai Unió által a gyümölcsök és zöldségek csomagolására bevezetni tervezett tilalmat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egy ilyen tilalom kontraproduktív, mert nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát

- magyarázta Dr. Andreas Brügger, a DFHV ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint ráadásul diszkriminatív, ha egy ilyen tilalom az élelmiszer ágazatban csak a zöldség és gyümölcs kategóriákat érinti. A gyümölcsök és zöldségek esetében alkalmazott csomagolás megvédte az érzékeny termékeket a károsodástól, biztosította a termékek higiéniáját, meghosszabbította az eltarthatósági időt és tájékoztatást nyújtott a fogyasztóknak. A DFHV természetesen támogatja az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. A gyümölcs- és zöldségfélék csomagolási hulladékának aránya az élelmiszeriparon belül azonban alig két százalék alatt van.

Ugyanaz az EU Bizottság, amely ösztönzőket határoz meg a fenntartható és egészséges táplálkozásra, de facto eltörli a fenntartható élelmiszeripar előfeltételeit

- zárta gondolatait Brügger.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32