Rengeteg bolt bezárhat Magyarországon a kötelező akciózások miatt

Rengeteg bolt bezárhat Magyarországon a kötelező akciózások miatt

agrarszektor.hu
Hamarosan itt a kötelező akciózások ideje a magyar boltokban. Úgy tűnik, a vásárlók egy ideig örülhetnek majd az olcsóbb termékeknek, a kisebb boltoknak azonban óriási gondokat okozhat. Szakértők szerint ezzel az inflációt nem lehet letörni, a diszkontok és a nagyobb hipermarket-láncok pedig ingyenreklámot kapnak azzal, hogy nemcsak a saját akciós kiadványaikban, hanem még a kormány honlapján is megtalálják az akcióikat a vásárlók.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Éppen negyven napja közölte a kormány, hogy kötelező heti akciókat kell bevezetnie a boltoknak az alapvető élelmiszerekre. A kormány tervei szerint 20 kategóriára kell bontani a termékeket, ezek alapján kell hetente élesíteni a leárazásokat. Az intézkedés két nap múlva, június elsején lép életbe, a kisboltok mentességet kapnak. Mint az áprilisi kormányinfón kiderült, a hazai üzleteknek az alapvető élelmiszereket 20 kategóriára kell bontania, és kötelezően heti akciókat kell hirdetnie belőlük. Mindegyik körből hetente legalább egy terméket kell minimum 10 százalékkal leárazni az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árához képest. Az akció viszont nem érintheti az árstopos termékeket - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kisboltoknak nem kell majd beszállniuk a kötelező akciózásba, hiszen az csak azokra az üzletekre vonatkozik, ahol 2022-ben megvolt az egymilliárd forintos vagy afölötti bevétel. Ez tehát azt jelenti, hogy a nagy üzletláncok, valamint a diszkontok kínálatában várhatóak a nagy akciók a rendeletnek megfelelően - mindez viszont könnyen meglehet, újabb kihívás elé állítja a kisebb települések, falvak boltjait. Sütő Sándor, az Eger és Vidéke Coop Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy

Nem lehet egy árucikket kiválasztani a kötelező akciókból, hiszen eltérnek az árucikkek és az árufajták, nem lehet egységes akciókat hirdetni akkor sem, ha a rendelet erre kötelez. Erre megoldást kell találni. Persze ezen dolgozunk is, a kereskedelmi egységek dolgoznak rajta, de lehet, hogy nem lesz egységes megoldás. Lehet hogy boltonként, lehet hogy cégenként oldják meg a cégcsoportnál ezt a nehéz helyzetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint nem lehet letörni az inflációt a kötelező akciókkal sem, hiába szeretné ezt a kormány. Kiemelte, a közvetlen beavatkozások annyira piacidegenek, hogy még felmérni sem lehet őket. Ráadásul az energiaárak is nagyon megugrottak, tehát a kisboltokat is keményen érintette a rezsiköltség. A villamos energia ára Indokolatlanul magas, és ezt bizony sokan nem is tudják módosítani.

Káosz van a kiskereskedelemben, erre pedig rátesz egy lapáttal, hogy azt hiszik az emberek, hogy a boltok szándékosan máshol emelnek, hogy az árstop miatt máshol emeltek árat. Én azt gondolom, hogy nem lesz az inflációra semmilyen hatása az akciózásnak

- fogalmazott a szakember.

Tényleg lehetnek boltbezárások?

Raskó György agrárközgazdász szerint már a koronavírus-járvány ideje alatt is elkezdődött a kisebb településeken a kisboltok bezárása, és nagyon úgy tűnik, hogy folytatódni fog ez a tendencia a kötelező akciók bevezetése miatt. Szerinte a diszkontok és a nagyobb hipermarket-láncok ingyenreklámot kapnak azzal, hogy nem csak a saját akciós kiadványaikban, hanem még a kormány honlapján is megtalálják a vásárlók, hogy éppen melyik termék pontosan hol olcsóbb, mint korábban.

A diszkontok, nagy boltok jól járnak, a kicsik viszont nem. Túl azon, hogy nem is kell részt venniük a törvény betűje szerint, sem informatikai, sem pedig erőforrásbeli adottság nincs meg hozzá, még a rezsiköltségeik is durván megnőttek. A kisboltok elveszíthetik azokat a vásárlóikat, akik eddig nem mentek máshová, csak helyben (ha volt hová), mert látják az akciós újságban is, meg a kormány honlapján is, hogy hova lesz majd érdemes menni, és igen, oda fognak menni, ahol ez olcsóbb lesz. A kisboltok bezárása már amúgy is elindult, és ez a folyamat folytatódni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?