Tényleg olcsóbbak lettek az élelmiszerek a magyar boltokban?

Tényleg olcsóbbak lettek az élelmiszerek a magyar boltokban?

MTI
Az indulás óta átlagosan közel 7 százalékkal mérséklődött az árfigyelőben szereplő élelmiszerek ára - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A bejelentést ellensúlyozza, hogy vannak olyan élelmiszerek is, amelyeknél épp ellenkező előjelű folyamatok figyelhetőek meg, nem egy esetben igen komoly drágulásról lehet beszélni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárca közleményében felidézte: a GFM szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert annak érdekében, hogy a piaci verseny fokozásán keresztül letörje az inflációt. A rendszer hatékonyságát mutatja, hogy az elmúlt másfél hónapban a legnagyobb üzletláncok között olyan árversenyt generált, amelynek következtében az indulás óta a 62 termékkategóriából 54 termékkategóriában átlagosan 6,7%-kal csökkentek az átlagárak. Július eleje óta az árak csökkenésének több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve - jelezte a minisztérium.

A tojásárak 28 százalékkal, a zöldségek és a spagetti átlagárai mintegy 17%-kal, valamint a liszt, a margarin és a sertészsír árai 10%-ot meghaladó mértékben csökkentek a júliusi indulás óta. A zöldségek közül a legnagyobb mértékben, 46%-kal az újburgonya ára csökkent, ezt követte a zöldpaprika 35%-kal és a paradicsom 33%-kal. A húsok közül a pulykamell ára átlagosan 12%-kal, a csirkecombé 8%-kal lett olcsóbb.

A rendszerben szereplő termékkategóriák közül 28 kategóriában tovább csökkentek az átlagárak az elmúlt héten. Mindössze egy hét alatt közel 17%-kal csökkent a körte, 10%- körüli mértékben a finomliszt és a paradicsom, valamint 7%-ot meghaladóan a csirkecomb ára. Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta - tette hozzá a tárca. Az online platform népszerűsége töretlen, elindulása óta közel 1 millió 50 ezer látogatója volt. Az oldalon végzett szabadszavas keresések száma meghaladta az 535 ezret, amelyek során az elmúlt héten a látogatók leggyakrabban a csirkemell, cukor, tej, tojás és olaj szavakra kerestek - ismertették.

A helyzetet némileg árnyalja, hogy az elmúlt időszakban több élelmiszernél is jelentős drágulást lehetett megfigyelni, a sárgarépa például 89%-kal drágult meg egy hónap alatt, a vöröshagyma ára pedig 37%-kal emelkedett. A sárgarépa áremelkedése azért is érdekes, mert nem olyan régen még 5%-os árcsökkenésről számolt be a minisztérium.

Az Agrárszektor megkérdezte Raskó Györgyöt, a következő időszakban mi várható az élelmiszerek árait illetően. Az agrárközgazdász szerint mostanra az élelmiszerárak gyakorlatilag utolérték a nyugat-európai árszintet, emiatt azonban nem várható komolyabb árcsökkenés a jövőben. A szakember kereken kimondta: véget ért az olcsó élelmiszerek kora.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?