Nagy biznisz az állateledel, törnek előre a spanyolok

Nagy biznisz az állateledel, törnek előre a spanyolok

agrarszektor.hu
Az értékesítés minden területen jelentős növekedést mutat a spanyol állateledel-piac, amely egyre jelentősebbnek számít globális szinten is. A Spanyolországi Állateledel-Gyártók Országos Szövetsége (ANFAAC) közzétette az ország állateledel- és jutalomfalat-szegmenséről szóló jelentését, amelyből kiderül: 2022-ben a volumen enyhe csökkenése ellenére is nőtt a piac – írja a Pet Food Processing. A Szövetség szerint a spanyol állateledel-export a globális piac értékének több mint 30 százalékát teszi ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Santiago de Andrés, az ANFAAC főtitkára szerint 2021-ben több mint 29 millió háziállat volt Spanyolországban, ami a COVID-19 következtében elterjedt kutya- és macskatartás térnyerését tükrözi. Ez 9,3 millió kutya, 5,9 millió macska, 7,9 millió hal, 5 millió madár, 1,5 millió hüllő és 1,5 millió kisemlős populációját jelentette, amelyet a spanyolok házikedvencként tartanak.

Jelentős növekedés minden kategóriában

A kutyatápok forgalma fajlagosan 12,5%-kal, 1,03 milliárd euróra nőtt 2022-ben. Az ágazatban továbbra is a száraz kutyaeledel maradt az első, amely 736,3 millió eurós forgalommal büszkélkedhet, ez 12,8 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A nedves kutyaeledel termékeknél volt ugyanakkor a legnagyobb, 13,8%-os forgalomnövekedés, amelyek 141,5 millió eurós forgalmat halmoztak fel 2022-ben. A kutyasnackeknél 9,5%-os forgalomnövekedést tapasztaltak, amely meghaladta a 153,6 millió eurót.

Beelőznek a macskák?

A macskatápok forgalma 2022-ben 17,6 százalékkal 676,9 millió euróra nőtt. Ebben a szegmensben a száraz macskatápok részesedése volt a legnagyobb az értékesítésből, a termékkör forgalma 16,6 százalékkal 367,5 millió euróra nőtt. A nedves macskaeledelek forgalma 17,6 százalékkal emelkedett, és elérte a 260,3 millió eurót. A macskáknak szánt jutalomfalatok értékesítése 25,7%-kal, 49,1 millió euróra bővült.

A forgalomnövekedés ellenére az értékesítési volumen Spanyolországban alig vagy egyáltalán nem nőtt. A kutyatápok esetében az értékesítési volumene 1 százalékkal 390 266 tonnára csökkent, ám a macskatápoké, kis mértékben, 0,5 százalékkal 172 122 tonnára nőtt 2022-ben.

A globális export harmada

Az ANFAAC szerint a spanyol állateledel-ipar 2022-es növekedésében kulcsszerepet játszottak a szakosodott kisállat- és e-kereskedelmi csatornák. Ezeken az értékesítési csatornákon a forgalom 9,4%-kal nőtt, különösen a macskás snackek voltak sikeresek a szakosított és az e-kereskedelmi szegmensben.

Ami a kereskedelmet illeti, 2022-ben az Európai Unió, a Közel-Kelet, Afrika, Amerika és Délkelet-Ázsia volt a spanyol állateledel-termékek fő exportcélpontja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31