Meglepő hírek jöttek ezekről az élelmiszerekről: tényleg veszélyesek?

Meglepő hírek jöttek ezekről az élelmiszerekről: tényleg veszélyesek?

agrarszektor.hu
Az egyes mezőgazdasági termékekben, benne a zöldségekben, gyümölcsökben engedélyezett vegyszerhatárértékek, köztük a különböző gyom-, gomba- és rovarirtók maradványainak szabályos mennyisége aszerint kerül megállapításra, hogy mekkora adag jelent veszélyt az egészségre, amennyiben kizárólag az adott élelmiszerből, kizárólag az adott vegyszer maradványa terheli szervezetünket - hívta fel a figyelmet Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy közelmúltban megjelent, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által elvégzett, átfogó vizsgálat során azonban a gyümölcsökből és zöldségekből vett minták több mint negyede többféle, akár 12 különböző vegyszert tartalmazott. Ezek együttes hatását pedig nem veszik számításba a jogalkotásnál. Ha egy élelmiszerben például négyféle növényvédő-hatóanyag található, de külön-külön egyiknek a mennyisége sem éri el a saját határértékét, akkor az adott termék forgalmazható. A növényvédelmi szabályozás tehát jelenleg nem veszi figyelembe azt az igazoltan létező, nem hivatalosan „koktélhatásnak” is nevezett jelenséget, mely szerint a különböző vegyszerek hatásai összeadódnak, gyakran egyenesen egymást erősítik - mutat rá a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hivatkozott, 2023-ban megjelent, de a 2021-es évre vonatkozó vizsgálatban összesen 87 863 élelmiszermintát elemzett az EFSA az uniós országok, valamint Izland és Norvégia területén. A felmérés egyik tapasztalata, hogy az EU-n kívülről érkező minták jóval gyakrabban voltak szennyezettek. Ugyanakkor a bevizsgált minták 97,9%-a szabályos volt, mert bár 44,3%-uk tartalmazott legalább egy, de minden negyedik esetben több vegyszermaradványt, az majdnem mindig a határérték alatt maradt. Volt olyan termék, amiből 39 féle vegyszert mutattak ki, mégis a polcokon maradhatott, hiszen a határértéket egyikből sem érte el.

A fentiek alapján Dr. Roszík Péter úgy véli: ha a döntéshozók független, tudományos eredmények alapján, az anyagok együttes hatására is tekintettel alkotnák a szabályokat, minden élelmiszer lehetne sokkal biztonságosabb lehetne. Hozzá kell tenni, a biominősítésű élelmiszerekben lényegében szinte kimutatni sem tudták a szóban forgó vegyszereket, származástól és határértéktől függetlenül. Bár az ökológiai gazdálkodásnak a vegyszermentesség csak az egyik eleme, úgy tűnik, hogy jelenleg ez az egyetlen, tömegek számára is elérhető minősítés, ami garanciát jelent a vegyszermentességre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?