Kapkodnak ezekért az élelmiszerekért a magyarok: sokan csapnak le rájuk

Kapkodnak ezekért az élelmiszerekért a magyarok: sokan csapnak le rájuk

MTI
Az innováció szerepe az élelmiszeriparban is egyre jelentősebb, ösztönzése a következő időszak fontos feladata lesz, a magyarországi gyártók összesen csaknem 300 milliárd forint fejlesztési támogatásra pályázhatnak - mondta a II. gluténmentes kenyér és péksütemény verseny szerdai eredményhirdetésén Budapesten az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Felkai Beáta Olga szerint a gluténmentes termékek gyors fejlődése is bizonyítja a minőségi szempontok jelentőségét. A belföldi gyártók ma már nem csak az egészségi szempontoknak felelnek meg, kínálatuk minden más szempontból is versenyképes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kenyér az utóbbi években vesztett a megbecsüléséből, ez a második legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszer Magyarországon. A helyettes államtitkár szerint ezért is fontos minden olyan esemény és kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet a kenyér jelentőségére.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára úgy látja, hogy a gyors fejlődésnek köszönhetően a magyar gluténmentes termékek ma már nem csupán fölveszik a versenyt a külföldi termékekkel, de többnyire jobbak is azoknál. Magyarország a minőségi versenyben tehát jól áll, a gluténmentes táplálék fejlődő, piacképes áru lehet a jövőben is - hangsúlyozta Cseh Tibor András.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy Magyarországon csaknem 100 ezren gluténérzékenyek, számukra a kenyérfogyasztás teljesen más étkezési szokásokat jelent, mint a többségnek. A gluténmentes termékek versenye jó lehetőség a gyártóknak a bemutatkozásra, támogatásukat az agrárkamara szintén fontosnak tartja - mondta Győrffy Balázs.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei gluténmentes kenyér és péksütemény verseny friss kenyér kategóriában a Greenpass Kft. - Free Gluténmentes Pékség, töltetlen péksütemény kategóriában a Lavina Kft., töltött péksütemény kategóriában a Becker és M Kft. terméke nyert. A Magosz innovációs különdíját a Grennpass Kft. Free Gluténmentes Pékség kovászos kenyere kapta. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. augusztus 16. 06:03