Súlyos dolog derülhetett ki a magyarországi albán pékségekről

Súlyos dolog derülhetett ki a magyarországi albán pékségekről

agrarszektor.hu
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az albán pékségekben kevésféle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg. A magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen, hogy ezek a vállalkozások piacot vesznek el a magyar sütőipari cégektől - mondta a szakember a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a magyarországi albán pékségek nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek - írja a Sokszínű Vidék a műsor szemlézésében. Septe Józseg hangsúlyozta, ezek a vállalkozások minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel. A munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése némely esetben jellemző ezekre a cégekre - tette hozzá. 

Az albán pékségek a higiéniai, élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik, a technológiai optimalizálás fele dolgoznak, vagyis kevés féle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg. Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek

- közölte. Elmondta azt is, hogy az albán pékségeknek rendkívül hosszú a nyitvatartási idejük, és folyamatos meleg termékeket árusítanak, ami vonzza a magyar vásárlókat. A szakember tudomása szerint a Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek 15-20 körüli “igazi” tulajdonosuk van, akik működtetik az egész hálózatot. Az ilyen pékségek egy része összehalmoz egy csomó adósságot, majd otthagyják a céget, és egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el.

Azt látjuk, hogy ezzel a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?