Rengeteg ilyen élelmiszert árulnak a hazai boltokban: ezzel jobb tisztában lenni

Rengeteg ilyen élelmiszert árulnak a hazai boltokban: ezzel jobb tisztában lenni

agrarszektor.hu
Az ipari átadási és kiskereskedelmi árak alakulása között nem záródott, hanem nyílt az olló Nobilis Márton államtitkár szerint. Kiemelte, érzékelhető, hogy növekszik az importtermékek aránya a boltok polcain. A legutóbbi felmérések szerint a multik tíz százalékkal növelték az importtermékek arányát a hazai élelmiszerekkel szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem zárult, hanem nőtt az olló a kiskereskedelmi árak és az ipari termelői árak (vagyis átadási árak) között - mondta Nobilis Márton, az agrártárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzet-nek adott nyilatkozatában. Az államtitkár úgy látja, hogy növekedett az importtermékek aránya a boltokban, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újra vizsgálja a hazai kiskereskedelemben levő magyar termékek arányát.

Most indult a Nébih vizsgálata, a szervezet kétévente elemzi az import- és a magyar termékek arányát. Mi úgy látjuk, hogy az infláció nyomán érzékelhetően megnőtt a nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi láncokban az import és a saját márkás (nem itthon gyártott) termékek aránya. Annak, hogy ez a helyzet - a multik polcain a hazai termékek alacsony aránya - előállt, az elsődleges oka a hazai élelmiszer-feldolgozás átgondolatlan, '90-es évekbeli privatizációja. Ezen kívül óriási felelőtlenség volt a piacot szerző multinacionális kiskereskedelmi láncoknak még a betelepedésük idején nem feltételül szabni a hazai termékek megfelelő polcarányát. A legutóbbi felmérés során azt tapasztaltuk, hogy a multik tíz százalékkal növelték az importtermékek arányát a hazai élelmiszerekkel szemben. Ez egy jelentős arányváltás, ezért is kértem a multik képviselőitől, hogy ezen a tendencián lehetőség szerint változtassanak

- közölte Nobilis Márton.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tény, hogy az importtermékek piacot növelnek, ami versenyhelyzetet teremt, ez pedig elősegítheti az infláció csökkenését. De az élelmiszer-infláció csökkenése enélkül is elérhető. Az infláció csúcsán az élelmiszeripar átadási árai átlépték az 50-60 százalékos növekedést, amelyet az élelmiszer-kereskedők (nem azonnal ugyan) átvettek és érvényesítették a kiskereskedelmi árakban. Ezt követően ütemesen csökkent az átadási árak növekedése. Ma az ipari termelői árak 6 százalék körüli növekedést mutatnak, míg az élelmiszer-kiskereskedelmi árak még mindig 15 százalék felett voltak - mondta.

Ha abból indulunk ki, hogy az infláció csúcsán igazodtak az átadási árakhoz, akkor most is ezt kellene tenniük. Mivel úgy érzékeljük, hogy a kiskereskedelem sokkal lassabban követi ezt a folyamatot, azt kell mondjam, hogy kamatos kamattal kapják vissza az akkor megnövekedett költségeiket. A kereskedelmi láncoknak a tartós árcsökkentéssel kellene igazodniuk a fogyasztás ösztönzéséhez. Az a meglátásom, hogy az ipari átadási és kiskereskedelmi árak alakulása között nem záródott, hanem nyílt az olló

- fogalmazott az államtitkár.

Nobilis Márton rámutatott arra is, hogy nincsen olyan szabályozás arra vonatkozólag milyen arányban kell a magyar és importtermékeket megjeleníteni a boltokban. Ám hangsúlyozta, a magyar feldolgozóipar sem a hazai alapanyagok felhasználásáról híres.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Arra számítok, hogy hamarosan újra növekedni fog a fogyasztás. Az pedig biztos, hogy a reálbérek újbóli növekedésével ismét megindulhat az élelmiszer-kereskedelmi forgalom növekedése

- jegyezte meg az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?