Nagyon belehúztak a magyar termelők: felpörgött az élelmiszeripar itthon

Nagyon belehúztak a magyar termelők: felpörgött az élelmiszeripar itthon

agrarszektor.hu
A külföldi beszerzők kíváncsiak a magyar termelőkre és a magyar termékekre - mondta lapunknak Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK), Budapesten. Kifejtette, a magyar élelmiszeripari export nagyon Európa-fókuszú, 95 százalékban itt találnak gazdára a termékeink, viszont az igazi növekedési potenciál Európán kívül van. Ha pedig minden a tervek szerint halad, akkor átlépik az ezret a megvalósult tárgyalások számát illetően a rendezvénysorozat ideje alatt.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az OMÉK egy kettős rendezvény. Szólunk a szakmához és a nagyközönséghez is. Utóbbi számára családi fókuszú rendezvényeket állítottunk össze: őshonos állatfajokat mutatunk be, biztosítjuk, hogy egy jó tudjanak enni, kávézni az idelátogatók, termelői vásár is megtalálható, így, aki kiváló minőségű hazai termékeket szeretne vásárolni, akkor az is jó helyen jár. Az OMÉK küldetése az, hogy Budapesten tudjuk bemutatni a vidéket és a szakmát. Ez nagyon fontos. A vendégek túlnyomó többsége budapesti vagy Pest megyei, ezért is kiemelt feladat, hogy megmutathassuk nekik is, hol tart a vidék, milyen gépekkel dolgoznak, milyen a gasztronómia, miket sikerült elérni az elmúlt években

- fogalmazott Giczi Gergely. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Létrehozták a Hungarian Food Summit-ot az idei OMÉK alatt, ami egy kétnapos exportfejlesztési program. 46 magyar élelmiszeripari gyártó képviselő tudnak tárgyalni 22 országból 87 cég képviseltében mintegy 124 külföldi beszerzővel. Ha minden a tervek szerint halad, akkor átlépik az ezret a megvalósult tárgyalások számát illetően. Mindennek biztosan látható és érezhető hatása lesz. Az pedig már most is látszik, hogy a külföldi beszerzők kíváncsiak a magyar termelőkre és a magyar termékekre.

Fókuszban Európa

Giczi Gergely, mint fogalmazott, Európa gazdasága jellemzően lassú növekedésű a világhoz képest. Ha megnézzük az infláció okozta krízist, azt látni, hogy két számjegyű visszaesés van Magyarországon és Európa többi országában is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szükség van az új piacokra, mert a magyar élelmiszeripari export nagyon Európa-fókuszú, 95 százalékban itt találnak gazdára a termékeink, ugyanakkor az igazi növekedési potenciál Európán kívül van véleményünk szerint. Olyan országokat, jellemzően ázsiai, közel-keleti, észak-afrikai piacokat célzunk most meg, ahol a népesedési folyamatok és/vagy a gazdasági növekedés számai új lehetőségeket nyitnak számunkra

Emellett történelmi lehetőségként tekint arra, hogy 7-800 milliárd forint támogatás érkezhet a szektorba néhány év alatt. Ez összesen 1500-2000 milliárd forintnyi megvalósult beruházást is jelenthet. Ha a szektor fel tudja szívni ezt a forrást, akkor végbe mehet az a modernizáció, amit várnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?