Komoly kijelentést tett az uniós biztos az EU mezőgazdaságáról

Komoly kijelentést tett az uniós biztos az EU mezőgazdaságáról

MTI
Az EU-nak biztosítani kell, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképes maradjon, ugyanakkor tisztességes jövedelmet biztosítson az összes gazdálkodó, kis- és középvállalkozás számára, azért is fontos ez, hogy a szektor vonzó maradjon a gazdálkodók következő generációja számára - jelentette ki Maros Sefcovic uniós biztos szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fenntartható és méltányosan javadalmazott uniós mezőgazdaságról szóló vitában az uniós biztos elmondta: Európa büszke lehet agrár-élelmiszeripari ágazatára, amely nemcsak 450 millió európai és több millió Európán kívüli számára garantálja a jó minőségű élelmiszert. Felhívta a figyelmet azonban, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az erőforrások növekvő szűkössége, az ársokkok és az egyre élesebb verseny által jellemezhető globális piac óriási hatást gyakorol az agrárágazatra és a vidéki közösségekre.

Az Európa utcáin tüntető gazdákból láthattuk, hogy sokan úgy érzik, csapdába estek, mert keresetük nem elégíti ki szükségleteiket. Ezért cselekednünk kell, hogy biztosítsuk az ágazat jövőjét, ahol a mezőgazdaság és a természetvédelem kéz a kézben jár, egyensúlyban van

- mutatott rá Maros Sefcovic.

Az uniós biztos szerint a mezőgazdaság és a környezetvédelem témája megosztottsághoz vezetett, ezért elengedhetetlen, hogy az összes érdekelt fél párbeszédet folytasson egy közös jövőkép meghatározása érdekében. Mint mondta, az EU a stratégiai párbeszédet indított e célból, amelyben uniós szintű szövetségek és szervezetek vesznek részt, köztük számos európai csoportot képviselő ernyőszervezet. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a gazdák és a vidéki közösségek számára elsőként az életszínvonal biztosítására kell összpontosítani.

Meg kell vitatnunk, hogyan aknázzuk ki a tudás és a technológiai innováció által kínált hatalmas lehetőségeket, és mozdítsuk elő az EU élelmezési rendszerének virágzó jövőjét a versenyképes világban

- tette hozzá Maros Sefcovic.

Kiemelte, hogy a közös agrárpolitikán keresztül az EU költségvetése továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelőket. Ugyanakkor - tette hozzá az uniós biztos - ez a pénz önmagában nem elég a kihívások megoldásához és az éghajlatváltozás kezeléséhez.

A gazdálkodók tudják, mit tesznek, és a mi feladatunk, hogy támogassuk őket zöldátállásban, a mezőgazdaságban alkalmazott összes jó gyakorlat kiterjesztésével. Gazdáink megérdemlik, hogy tisztességesen megéljenek. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha együtt dolgozunk az éghajlati és biodiverzitási céljaink eléréséért

- hangoztatta az uniós biztos.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?