Súlyos gondok vannak ezzel a lengyel gyümölccsel: erre már nincs megoldás?

Súlyos gondok vannak ezzel a lengyel gyümölccsel: erre már nincs megoldás?

agrarszektor.hu
Exportproblémák és egyre romló minőség nehezíti a lengyel Red Jonaprince piaci helyzetét. Kérdés, hogy mit hoz a közeljövő, mivel az előző három év áralakulása eltérő mintázatokat mutat. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a 2020/2021-es szezon forgatókönyve ismétlődik meg, amikor több mint 30 százalékkal csökkent az ár március legvége-április eleje környékén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban a Red Jonaprince fajta raktárkészletei a tavaly februári 220 ezer tonnához képest az idei évben 32,6%-kal kisebbek, mindössze 145,5 ezer tonna volt a tárolókban. Jelenleg a Red Jonaprince a legnagyobb területen termesztett almafajta a lengyeleknél, az elmúlt években hihetetlen dinamikával bővült a termőterülete - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Március elején azonban az alacsonyabb készletszintek ellenére is csak az 1,3-1,6 PLN/kg (120-145 Ft/kg) közötti sávban mozog a 70+-os válogatott tételek ára, ami 9%-kal alacsonyabb, mint február elején, de még mindig jóval magasabb, mint a 2022-es vagy a 2023-as idényben. A mostani visszaesés oka az export nehézségeiben és a betárolt tételek minőségi problémáiban keresendő.

A nagy kérdés, hogy mit hoz a közeljövő, mivel az előző három év áralakulása eltérő mintázatokat mutat. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a 2020/2021-es szezon forgatókönyve ismétlődik meg, amikor több mint 30%-kal csökkent az ár március legvége-április eleje környékén. Ez azért tűnik valószínűnek, mert egyelőre nem látszik, hogyan növekedhetne az igény, elsősorban az exportkereslet a Red Jonaprince irányában. Még ha a következő hetekben be is indulna az export, az elsősorban a Golden és az Idared fajtákra vonatkozna elsődlegesen, és nem az egyre gyengébb minőségű Jonaprince-re (különösen a keménységgel vannak problémák). Erre utal, hogy a Red Jonaprince eladásai már januárban is rosszabbak voltak a tavalyinál (25 ezer tonna a 2023-as 30 ezer tonnához képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?