Árzuhanás a nagybani piacokon: ennyibe kerül most egy kiló paradicsom

Árzuhanás a nagybani piacokon: ennyibe kerül most egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Az előző évek magas szintjétől jelentősen elmarad a paradicsom átlagára a holland piacokon, de Spanyolországban és Magyarországon is komoly árcsökkenés figyelhető meg. Hazánkban az import fürtös paradicsom ára a 840-900 Ft/kg közötti sávban mozog, és február végén már magyar áru is megjelent a piacon.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Hollandia

Hollandiában március elején az előző években 2,5 euró/kg (985 Ft/kg) körül járt a nagy méretű fürtös paradicsom ára, idén viszont csupán 1,3-1,5 euró/kg (510-590 Ft/kg) között alakul. Január közepe óta komoly áresés figyelhető meg a holland paradicsom piacán, és nem jó előjel, hogy a korábbi szezonokban március vége felé folyamatos csökkenéssel május elejére 0,6 euró/kg (235 Ft/kg) környékére szokott visszaesni a nagybani átlagár - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Spanyolország

Almería körzetében a nagybani piacokon a hollandiai trendhez hasonló folyamatok érvényesülnek: itt is sokkal alacsonyabbak a napi átlagárak, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Március első hetét követően a paradicsom nagybani átlagára 50-70 eurócent/kg (195-275 Ft/kg) között alakult.

Magyarország

A Budapesti Nagybani Piacon a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentős árcsökkenés érvényesül. Az import fürtös paradicsom ára a 840-900 Ft/kg közötti sávban mozog, és február végén már magyar áru is megjelent a piacon, ennek ára március 7-én 1220-1375 Ft/kg között alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?