Meglepő dolog derült ki a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Már zajlanak az előkészületek a burgonya nemzetközi napjának első ünneplésére, amely május 30-án lesz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) igyekszik felhívni a figyelmet ezen haszonnövény fontosságára, ami több milliárd ember élelmezéséhez járul hozzá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

FAO megjelentetett egy útmutató az új világnaphoz, amit május 30-án ünneplünk a „Betakarítani a sokféleséget - Reményt adni” mottó mentén. Ebben szó van a burgonya szerepéről az éhezés és a szegénység felszámolásában, illetve az agrár-élelmezési rendszerekre leselkedő környezeti veszélyek kezelésében. A nemzetközi nap kiemelten kezeli a kis-, családi gazdálkodók szerepét (akik között nagy számban találunk nőket) a növény fajtagazdagságának, illetve a burgonya kulturális és kulináris jelentőségének megőrzésében - írja közleményében a szervezet.

A sokféleség fontos

Egy további ok, ami miatt a burgonya sokféleségének megőrzése fontos, az az, hogy a néhány fajtára épülő termelés növeli a növényi kórokozóknak és betegségeknek, illetve az éghajlatváltozásnak való kitettséget. A vadon növő típusok megőrzése - még akkor is, ha azok emberi fogyasztásra nem alkalmasak - kritikus jelentőséggel bír az átörökíthető tulajdonságaik miatt, amiket a mezőgazdaságban használt fajták ellenálló képességének és a beltartalmi értékének javítására lehet felhasználni. A FAO ezért támogatja a gazdálkodókat és az őslakos népeket a burgonya gyakori betegségeinek (mint például a „Late Blight”) kezelésében, elősegítve a burgonyatermesztés alacsony erőforrás-igényű innovatív módszereit és az együttműködéseket az értéklánc összes szereplőjének bevonásával.

Tettekre fel!

A FAO kalauz bemutatja, mit tehetünk a fenntartható burgonyatermesztésért és -fogyasztásért. Ezen belül a döntéshozók és a nemzetközi szervezetek hozzájárulhatnak egy támogató környezet kialakításához, támogathatják a kutatást és erősíthetik a burgonya értékláncát, részben a hűtőkapacitások növelésével és a minőségi vetőmag előállításával és rendelkezésre bocsátásával. Az élelmiszeripari vállálkozások törekedhetnek jobban az innovációra és a tápanyagban gazdagabb élelmiszerek előállítására, kisebb felesleg termelése mellett. A szülők és pedagógusok bátoríthatják a gyermekeket az egészséges táplálkozási szokásokra és, ahol lehetséges, helyi termesztésű krumplit használjanak. A civil szféra rendezhet közösségi rendezvényeket a burgonya kulturális jelentőségének bemutatására és elősegítheti a méltányos és gazdaságilag fenntartható burgonya-értéklánc kialakítását.

Tények és adatok

  • A több mint 5000 fajtát számláló burgonya sokfélesége kiemelkedő jelentőségűvé teszi a globális élelmiszerellátásban még a különböző környezeti adotságok mellett is, továbbá segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
  • Mint a világszinten harmadik legnépszerűbb élelmiszer a rizs és a búza után, a burgonya több milliárd emberek táplálkozásának alapvető eleme, melyet a világ lakosságának mintegy kétharmada fogyaszt.
  • Bár 2000 és 2020 között 17%-kal zsugorodott globálisan a krumplitermesztő területek nagysága, a teljes termelés 11%-kal bővült a jobb fajtáknak és termelési módszereknek köszönhetően.
  • Összesen 159 országban termesztenek burgonyát közel 18 millió hektár összterületen. Az éves kibocsátás így eléri a 374 millió tonnát.
  • Egy 12000 hektáros burgonyaültetvény a perui Andokban egyike a néhány fajtamegőrző kezdeményezéseknek, ahol őslakos népek vigyázzák a növény genetikai erőforrását és ezzel együtt a hagyományos tudást is.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?