Ezt sokan nem tudják: így tehető tartósabbá és finomabbá a fokhagyma

Ezt sokan nem tudják: így tehető tartósabbá és finomabbá a fokhagyma

agrarszektor.hu
A fekete fokhagymát egyszerű fokhagymából készítik fermentálással, amely során hetekig kontrollált páratartalom alatt tartják a zöldséget. A Queenslandi Egyetem kutatói szerint ez az étel ráadásul egyáltalán nem büdös, viszont egészséges és a környezetvédelmet is segíthet.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Közismert tény, hogy a fokhagymának számos jótékony hatása van, azonban az erős íze és szaga sokakat eltántorít a nyersen történő fogyasztásától. Ami probléma, hiszen a fokhagyma egészséges hatásai lecsökkennek, ha megfőzik, vagy megmelegítik. Az úgynevezett fekete fokhagyma viszont megőrzi a hagyományos fokhagyma összes előnyét, de az erős szag nélkül, íze pedig édeskés - olvasható a 24.hu oldalán. A korábbi tanulmányok szerint ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, jó hatással van a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is.

A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete fokhagyma édes íze, és puha állaga miatt kiváló nassolni való, amely egészséges is. Ráadásul, ha ez az étel elterjedne világszerte, az a környezetnek is segíthetne hiszen csökkenthetné az élelmiszer-pazarlást. Évente ugyanis több tonna fokhagymát dobnak ki még azelőtt, hogy a boltok polcaira kerülhetnének, mivel nem felelnek meg a szupermarketek feleslegesen szigorú követelményeinek. Arra azonban tökéletesen alkalmasak lehetnének, hogy fekete fokhagymát készítsenek belőlük, amelyek aztán bekerülhetnek a kínálatba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?