Meglepő hírek érkeztek a magyar meggyről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a magyar meggyről: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A meggyágazat meghatározó szereplői mint a FruitVeB meggy termékbizottsága (konzervipar, hűtőipar, léipar, TÉSZ-ek, kereskedők, termelők) 2024. május 30-án szakmai tanácskozást tartottak Újfehértón. Az egyeztetésen képviseltették magukat a meghatározó feldolgozók, TÉSZ-ek és nagyobb termelők. Jelen prognózis a tanácskozás tapasztalatait dolgozza fel, ahol foglalkoztak a hazai és európai (különösen a lengyel) terméskilátásokkal, a piaci kereslet-kínálati viszonyokkal, valamint a szezon lefutását várhatóan meghatározó körülményekkel. Az biztos, hogy az előző években tapasztaltnál kisebb termés várható, hazai és európai szinten egyaránt, ami keresleti piacot eredményez.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A FruitVeB május elején készített és május 10-én közzétett jelentésében a tavalyi 57 ezer tonna körüli termést (+/- 10%) prognosztizálta azzal, hogy már akkor is a negatívabb várakozások voltak túlsúlyban.A május elején készített prognózist közel egy hónap elteltével, közvetlenül a betakarítás kezdete előtt valamelyest a negatív  irányba kell korrigálni. A termés heterogenitása miatt pontos becslést adni még jelenleg is nehéz, éppen ezért tágabb intervallumban reális a várható termésről nyilatkozni. Jelentősen szór a meggyágazat meghatározó szereplőinek véleménye is, de az ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei, hazai meggytermés, ami kissé tágabb intervallumban megfelel 53 ezer tonna +/- 10%-os tartománynak- -írja a FRuitVeb.

Fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a prognózis a fákon jelenleg látható termésen (gyümölcs-darabszám, gyümölcsméret, stb.) alapszik, azonban a szezon alatt ténylegesen betakarítható termés ettől eltérhet. Az időjárási körülmények, illetve a betakaríthatóság kedvező alakulása esetén a termés elérheti, vagy optimista esetben kis mértékben akár meg is haladhatja a tavalyi 57 ezer tonnás szintet.

Ezen körülmények az elmúlt évtized egyes éveiben komoly minőségi vagy mennyiségi veszteséghez vezettek a szezon mindössze néhány hete alatt is, értelemszerűen azonban abszolút nem prognosztizálható ezek idei mértéke és kínálatra gyakorolt hatása. Minden ágazati szereplő tudja, hogy csak az a biztos termés, melyet már betakarítottunk. A különböző meggytermesztő térségek vonatkozásában az a kép rajzolódik ki, hogy az ország észak-keleti régiójában, ahol a meggytermő terület mintegy fele található, egyértelműen gyengébb a termés (10-30%-kal alacsonyabb, mint tavaly), ami elsősorban az április 19-21-i fagyok erősebb károkozásának a következménye. Az ország többi régiójában (Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun vármegyék, stb.), vagyis a termőfelület másik felén nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló termés várható, egyes esetekben még akár valamivel kedvezőbb is. Továbbra is nagyon heterogén a kép fajtánként és még egy szűk termesztőkörzeten belül is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most már egyértelműen látszik az is, hogy a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál 10-12 nappal hamarabb, június 5-7. körül megkezdődik. A meggy rázása elindul e hét közepén legfőképpen a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun vármegyében. Sőt, kisebb (néhány száz tonnás) tételben már a múlt héten zajlott az Érdi jubileum rázása és hűtőipari feldolgozása, mely azonban rendkívüli esemény, hiszen e fajta - minőségi paraméterei és kisebb mennyiségei alapján - az évek többségében jellemzően a frisspiacon hasznosult.

A korai szezonkezdetnek egyenes következménye, hogy a szezon befejezése is hamarabb, július 05-08. magasságára várható. Minőségi problémák egyelőre nincsenek, az utóbbi két hét csapadékai kedvezően hatnak a gyümölcsméretre is. Borítékolható azonban az is, hogy a múlt hét zivatarai és jégverései néhány ezer tonna árualapban már okoztak kisebb vagy akár nagyon súlyos károkat. A cseresznyelégy viszont már május első felében, közepén megjelent, így a szokásosnál sokkal hamarabb kell(ett) védekezni a nagyobb károkozás elkerülése érdekében.

Egyre markánsabban kezd kirajzolódni az is, hogy Lengyelországban nagyon súlyos terméskiesés van az áprilisi fagyok miatt. Erősen szórnak a lengyel termésprognózisok: az egyes térségek, illetve ültetvények 30% és 70% közötti terméskieséseket szenvedtek el (egyes régiókban ennél súlyosabb veszteségek is vannak). A legvalószínűbb szcenárió jelenleg egy 50%-os terméskiesés, de nem zárható ki az sem, hogy a 2017. évhez hasonlóan mindössze 70 ezer tonna körüli termést takarítanak be a szokásosnak tekinthető 160-180 ezer tonna helyett. Az április fagyok után sújtja a lengyeleket a régóta uralkodó aszály, az azóta is tartó - és az aszály által súlyosbított - terméshullás, továbbá az érdemi csapadékot nem hozó, de jelentős károkat okozó heves jégverések.

Amennyiben a jelenlegi legvalószínűbb lengyel szcenárióból (50%-os terméskiesés) indulunk ki, az azt is jelenti, hogy mintegy 80-90 ezer tonna meggy esik ki az összesen 120-160 ezer tonna meggyet - kb. fele-fele arányban - felvevő lengyel lé- és hűtőipar alól. Ez megfelel az idei hazai termés közel duplájának, ami jelentős hatással lehet a kereslet-kínálati viszonyokra és az árakra. Információink szerint Szerbiában is van kisebb mértékű (10-20%-os) terméskiesés.

Az alapanyaghiány különösen a lengyel hűtőipart égeti, tekintettel arra, hogy egész Európában üresek a fagyasztott meggy készletek, a vevők pedig elvárják a kiszolgálást. Ebből kifolyólag valószínűsíthető, hogy a lengyelek intenzív kereslettel, és az elmúlt évek hazai meggyárainál magasabb áron lesznek jelen a magyar piacon. Ezt erősíti az is, hogy a lengyel meggy szüretének kezdete július 3-6. közé tehető, amire a magyar meggyszezon majdnem véget ér. Ez még tovább erősítheti a lengyel hűtőipari alapanyag-igényt a magyar meggy iránt.

Természetes, hogy a legfeszültebb várakozások az idei meggyárak körül vannak. Egy-két napon belül kezdődik a szezon, nyitó árak azonban még mindig nem jelentek meg a piacon. A piaci kereslet-kínálati viszonyok vonatkozásában a következőket látjuk:

  • Abszolút nem prognosztizálható, hogy a lengyelek mekkora mennyiséget fognak vásárolni Magyarországról, jóllehet ennek meghatározó jelentősége lesz az árakra. Amennyiben a lengyelek mindössze néhány ezer tonna meggyet visznek ki az országból, annak nagyon nagy hatása nem lesz az árakra és a meggypiacra, majdnem függetlenül attól, hogy milyen áron vásárolnak. Amennyiben azonban intenzív kereslet mellett „kihúznak” 20-30 ezer tonnát, ráadásul magas áron, az ügydöntő jelentőségű lesz a hazai meggy árának kialakulásánál. A 2017. évben 0,8-0,9 €/kg áron vásároltak a lengyelek hűtőipari alapanyagot (ez a jelenlegi információk alapján, legalábbis az induló árakban, idén sem zárható ki) - az akkori 320 HUF/EUR árfolyam mellett.
  • Meglepő, de abszolút logikus lépés a lengyel vevők részéről, hogy mindeddig nem mondtak ki árakat. Ennek oka, hogy őket az idő nem sürgeti. A lengyel meggy betakarítása egy hónap múlva kezdődik, így bőségesen van idejük magyar meggyet feldolgozni a lengyel szezon előtt. Taktikájuk valószínűsíthetően az, hogy megvárják a hazai feldolgozóipar nyitóárait, és majd ehhez igazítják az általuk kínált árat.
  • Mindebből ered, hogy az idei évben is a hazai konzerviparnak kell megjelenni a nyitóárakkal. E tekintetben a hazai konzervgyárak nincsenek „hálás” és kedvező helyzetben. A jelenlegi meggybefőtt készletek átlag fölöttiek. A nagy német vevők az idei tendereket a szokásosnál 10-30%-kal alacsonyabb mennyiségekre írták ki. A hazai konzervgyárak és a német vevők között érdemi szerződéskötések mindeddig nem történtek, így kialakult meggybefőtt-árak sincsenek. Valószínűnek látszik, hogy a meghatározó, német meggybefőtt-vásárlók - a tavalyihoz képest - jelentősebb áremeléseket nem vagy kevésbé hajlandóak elfogadni.
EZ IS ÉRDEKELHET
  • A hazai hűtőipar és léipar szintén keresi és igényli a meggyet, a kereslet-kínálati viszonyok, illetve az árak alakítására azonban nem lesz döntő ráhatásuk, mert együttesen mintegy 15-17 ezer tonna nyersanyagot vesznek fel, kb. fele-fele arányban. Ráadásul a léipar meghatározó részben Cigánymeggyet és Oblacsinszkát vásárol, melyek hűtő- és konzervipari alapanyagként kevésbé jönnek számításba. A hazai hűtőipar pedig alapvetően az export- és a belföldi konzervipari alapanyagárakhoz szokott igazodni.
  • A fagyasztott meggy piacán messze a meghatározó szereplők a lengyelek (50-60 ezer tonna készterméket gyártanak, ami a hazai gyártás 10-szerese). A hazai hűtőipar számára nagyon nagy kockázatot jelent az, hogy a lengyel hűtőipar milyen áron fog lengyel nyersanyagot vásárolni a július elején kezdődő szezonban. Amennyiben most egy hónappal korábban „belehajtják” a hazai hűtőipart magas árakba, majd később jóval olcsóbban vásárolnak lengyel alapanyagot, az jelentősen ronthatja a hazai fagyasztott meggy versenyképességét az európai piacon.
  • A lengyelek pozícióinak megértéséhez tudni kell a következőt is: a lengyel hűtőipar „bátran” vásárolhat 10-20 ezer tonna magyar meggyet „bármilyen áron”, mert ez a mennyiség az ő alapigényük 15-25%-a, amihez „keverhetnek” olcsóbb lengyel alapanyagot, hogy kellően kedvező késztermék-önköltséget érjenek el. Ez a mennyiség azonban a hazai hűtőipar felvásárlásnak 1,5-3,0-szorosa, a hazai konzervipar nyersanyagigényének pedig 50-70%-a, amivel meghatározódik a magyar késztermék (fagyasztott meggy, meggybefőtt) önköltsége.
  • Számolnunk kell nyilvánvalóan nyersmeggy-exporttal is (valószínűsíthetően a tavalyi, nagyon szerény 6 ezer tonnás mennyiséget érdemben meghaladó mértékben), melynek mozgatórugója, mint minden évben, a német vásárlás lesz. E szegmensben sem alakultak még ki megkötött szerződések, illetve árak.
  • Tekintettel arra, hogy nem csak Németországban, hanem más európai országokban is gyenge a meggytermés, onnan is nyilvánulhat meg érdeklődés a magyar meggy iránt, meghatározó jelentősége azonban a lengyel és a német keresletnek lesz. Az elmúlt évekénél intenzívebb érdeklődést tapasztalunk más országokból is (Csehország, Szlovákia, Hollandia).
  • Az elmúlt két év relatíve alacsony hazai meggyárai után a termelők várakozásai jóval magasabban vannak. A jelenlegi piaci helyzetben látják és várják lehetőségét annak, hogy a piac „honorálja” végre azokat az óriási termelési kockázatokat, melyek főleg időjárási okokból a meggytermelésben az utóbbi években rejlenek.

Fentiek okán a szezonnyitó árakat idén (is) a hazai konzerviparnak „kell kimondania”, legalábbis a piac erre vár. E tekintetben érzékelünk potenciális feszültségforrásokat az idei meggypiacban. Abból indulhatunk ki, hogy 2022-ben nettó 200-220 Ft/kg között mozgott az I. osztályú hűtő- és konzervipari meggy átvételi ára (termelői/beszállítói ár, nagy tételekre, feldolgozóba beszállítva), míg 2023-ban 180-200 Ft/kg közötti ársávot tapasztaltunk. Az elmúlt két év átvételi átlagárát a hűtő- és konzervipari alapanyag tekintetében tehát elfogadhatjuk nettó 200 Ft/kg magasságában.

A hazai és európai kereslet-kínálati viszonyok alapján valószínűsíthető, hogy az idei szezonnyitó árak jelentősen (néhány tíz százalékkal) lesznek az elmúlt két év átlagára fölött. A meggyárak későbbi alakulása aztán nagyobbrészt annak függvénye lesz, hogy a lengyelek és más országok (Németország, Hollandia, Szlovákia, Csehország, stb.) irányából mennyire intenzív kereslet nyilvánul meg a meggyért és milyen árat hajlandóak fizetni érte. Meghatározó lesz nyilvánvalóan az is, hogy - elsősorban az időjárási hatások - hogyan alakítják a betakarított mennyiségeket, vagyis a kínálatot. Valószínűsíthető, hogy a szezon első egy-két hetében alakulnak ki az egyensúlyi árak, mely időszakban akár nagyon rövid távon is jelentős ármozgások jöhetnek létre a „pillanatnyi” kereslet-kínálati viszonyok függvényében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?