Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!
Regisztráljon most még EARLY BIRD áron!
Kezdődik az iskola, és újra itt vannak a dolgos hétköznapok, sokaknak kevesebb idejük jut a főzésre is. Újra nagy kihívás elé állítja a családokat a mindennapi változatos étkezés biztosítása. Előszeretettel kerülnek a kosarakba a gyorsfagyasztott, panírozott húsok is, amelyek jól jönnek a rohanó hétköznapokban, ha gyorsan és egyszerűen szeretne az ember meleg ebédet vagy vacsorát készíteni akár az egész családnak. Egy friss kutatás szerint azonban sok előítélet is társul ezekhez a termékekhez. De mi az igazság?
A válaszadók negyede szerint nem lehet tudni mi van a gyorsfagyasztott panírozott húsokban, miből készülnek. A friss kutatás szerint az emberek kétharmada ugyan megbízik a termékek csomagolásán feltüntetett információkban, de mindössze 12% azok aránya, akik teljes mértékben hitelt adnak ennek, míg 55%-uknak néha vannak kétségei. Kevesen tudják, de a jogszabályok részletesen szabályozzák, hogy a címkén milyen információkat kötelező a gyártónak feltüntetni a termékre vonatkozóan. Többek között ezek azok az elvárások, amelyek biztosítják azt, hogy a címkén szereplő adatok teljeskörűek és megfelelőek.
Dén Melinda, a VALDOR kiemelt termék- és csomagolásfejlesztési vezetője elmondta, hogy a bolti gyorsfagyasztott panírozott húsok összetételéről és minőségéről sokféle legenda kering, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a termékek megnevezése és a csomagoláson levő információk mindent elárulnak a termékről. Ilyen többek között a hústartalom, a húsrész, amiből a termék készült (például csirkemellfilé) vagy hogy az adott termék tartalmaz-e tartósítószert, színezéket vagy hozzáadott ízfokozót. A szakember szerint ha például egy termék 55-60% hústartalmú, csirkemellfiléből vagy combfiléből készült, ráadásul szerepel a csomagoláson, hogy színhúsból készült, akkor nagy valószínűséggel magas minőségű termékkel van dolga az embernek.
Azt javaslom, mindig olvassuk el mi szerepel a címkén és ezek alapján válasszunk gyorsfagyasztott panírozott húsokat. Bár a jelenlegi gazdasági helyzet a pénztárca barát termékeknek kedvez, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a feltűnően olcsóbb vagy alacsonyabb minőségű termékek nem mindig adják vissza azt az ízvilágot és élményt, amelyet elvárunk. Ezt a rizikót nagy eséllyel elkerülhetjük, amennyiben egy jól bevált, megbízható márka, gyártó termékét választjuk
- tette hozzá Dén Melinda
Mindenki mást tekint magas hústartalomnak
A kutatás alapján megoszlanak az elvárások, hogy ki mit tekint magas hústartalomnak egy gyorsfagyasztott panírozott csirkemell esetében. Az elvárt átlagos hústartalom 68%, de vannak olyanok is - a terméktípust fogyasztók 22%-a, illetve a nem fogyasztók 44%-a -, akik 80% alatti hústartalommal sem érnék be. Ki ne evett volna már olyan nem túl jó minőségű rántott húst, ami alig látszott ki a panírból. De vajon mennyi a megfelelő hústartalma egy „jó” rántott húsnak?
Fontos leszögezni, hogy a rántott hús nemcsak a húsból áll, ezért az 55-60%-os hústartalom a bolti rántott húsnál már magasnak számít. Gondoljunk csak bele: a hús mellett ott vannak még például a fűszerek, a panírréteg vagy a sütés során felvett olaj is, csakúgy, mint az otthoni rántott húsnál is
- mutatott rá Dén Melinda.
Érdekesség, hogy a kutatásban a hústartalom nem szerepelt a legfontosabb választási szempontok között a panírozott, gyorsfagyasztott termékek esetében, pedig elmondható, hogy a hústartalom alapvetően határozza meg ezen termékek minőségét. Megelőzte az ár (55%) és hogy milyen állat húsából készül (49%), valamint a húsrész (például comb vagy mell) is (47%). A nők és fiatalabbak ezen a téren tudatosabbnak bizonyultak, esetükben fontosabbnak bizonyult a hústartalom az átlagnál.
Sokan nem tudják, pontosan miből is készülnek ezek az élelmiszerek
A megkérdezettek közel harmada szerint a gyorsfagyasztott, panírozott termékek pépből, zsírral, egyéb anyaggal összekeverve készülnek (27%), és majdnem fele szerint sok adalékanyagot tartalmaznak. Mindössze 6% véli úgy, hogy színhúsból és nem húspépből készülnek. A kategóriával kapcsolatos elutasítás, negatív megítélés legnagyobb része talán ebből adódhat. A legtöbb fogyasztónak sajnos van tapasztalata olyan gyorsfagyasztott panírozott húsokkal, melyeknek szinte semmi köze nincs a valódi húshoz, hiszen alacsony hústartalommal, gyakorta húspépből készülnek. Ugyan széles skálán mozog a polcokon megtalálható termékpaletta ár, minőség és ízesítés szempontjából is, azonban a tudatosan étkező vásárlók is megtalálhatják az igényeiknek megfelelő magas hústartalmú, valódi húsból készült termékeket.
Az általunk gyártott termékek hasonló főbb hozzávalókból (hús, fűszerek, panír) készülnek, és hasonló folyamatokon mennek keresztül (fűszerezés, panírozás, sütés), mint egy otthoni rántott csirkemell vagy -comb. A gyorsfagyasztott rántott húsoknál kiegészül a folyamat az utolsó fázissal, a gyorsfagyasztással, amikor a frissen sült terméket hirtelen -18 Celsius-fokra fagyasztják le, így őrizve meg a termék élvezeti értékét. Az összetevőkről és adalékanyagokról a termék csomagolásáról szerezhetnek bővebb információt
- hívta fel rá a figyelmet Dén Melinda.