Ilyen anyaggal szennyeződnek az élelmiszerek: sokan nem is tudnak róla

Ilyen anyaggal szennyeződnek az élelmiszerek: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek az előállítási folyamat számos pontján kerülhetnek kapcsolatba és szennyeződhetnek ásványolaj-eredetű szénhidrogénekkel - legyen szó a betakarítás során használt gépekről, a gyártásról, csomagolóanyagokról vagy a jelölő festékekről. Az Unió által is szabályozott területen rendszeresek a laboratóriumi mérések - hangzott el a Hungalimentaria konferencia egyik tudományos előadásán.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Magyarország legfontosabb élelmiszerbiztonsági rendezvényén, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a legnagyobb hazai élelmiszervizsgáló laboratórium, az Eurofins Food and Feed Testing Hungary által szervezett kétnapos Hungalimentaria Konferencián és Kiállításon az idén áprilisban is górcső alá vették az ágazat legfontosabb kihívásait és eredményeit. Balázs Gábor, az Eurofins Food and Feed Testing élelmiszervizsgáló laboratóriumának osztályvezetője az Ásványolaj-eredetű szénhidrogén szennyezők az élelmiszerekben (MOSH, MOAH) - szennyezőforrások, ajánlott határértékek és analitikai kihívások című előadásában avatta be a hallgatóságot a téma részleteibe - áll az Eurofins sajtóanyagában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek az előállításuk során érintkezésbe kerülhetnek és szennyeződhetnek a betakarításhoz és szállításhoz használt gépek üzemanyagával, a különböző kipufogógázokkal, kenőolajokkal, porzást- vagy éppen letapadást gátló felületkezelő szerekkel, vagy olyan csomagolóanyagokkal, mint az újrahasznosított kartonpapír, a jutazsák, esetleg ezek ragasztóanyagával, nem is beszélve a jelölő festékekről, amelyek potenciális szennyezőként megjelenhetnek az élelmiszerek és takarmányok feldolgozási folyamata és a kereskedelmilánc bármely pontján. A szennyezést okozó anyagok általában ásványi olajok

- mondta el Balázs Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) rendszerben található emelkedő trendet mutató riasztások rávilágítanak: fontos foglalkozni ezzel a területtel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szennyezők 65-85%-a ásványolaj-eredetű telített szénhidrogén (egyenes- és elágazó láncú alkánok, naftének), rövidítésük: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons); 15-35%-a pedig ásványolaj-eredetű aromás szénhidrogénekből áll (ezek általában 1-4 aromás gyűrűt tartalmazó vegyületek), rövidítésük: MOAH, azaz Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons. A két nagy csoportot együttesen MOH- nak nevezzük. A POSH (Polyolefin Oligomeric Saturated Hydrocarbons - Poliolefinek oligomerei, telített szénhidrogének) csoportba tartozó vegyületek főleg polietilénből vagy polipropilénből származnak; a POA-vegyületek (Poly Alpha Olefins - Poli-alfa-olefinek, ezek szintén telítettek) pedig a képlékenyebb műanyagok, fóliák, zacskók, kenőanyagok részét képezik - írták a sajtóanyagban.

Az EU Bizottsága 2023 végén nyújtott be egy rendelettervezetet a MOAH maximális határértékeinek meghatározásáról azzal a céllal, hogy ezeket a vegyületeket beépítsék az EU 2023/915 számú szennyezőanyag-rendeletbe. Hasonlóképpen folynak egyeztetések arról is, hogy a 231/2012/EU rendeletben rögzítsék a MOAH maximális szintjét az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó előírásokban is. Így a téma szabályozási szempontból is aktuális. Mindeközben azonban nem tisztázott analitikai kérdések is felmerülnek, az egyes laborok közötti összemérések során például jelentős eltérés tapasztalható az eredmények között. Éppen ezért az Eurofins hálózat MOSH/MOAH analitikával foglalkozó laboratóriumai közös munkacsoportot alkotva tesznek kísérletet a jó laboratóriumi gyakorlat kidolgozására - húzták alá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A szőlő védelmében (x)

A szőlőültetvények egészsége és hozama számos tényezőtől függ, beleértve a környezeti hatásokat, valamint a kórokozók és kártevők jelenlétét.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?