2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Élelmiszer

A VM rendet kíván tartani a borpiacon

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A gyümölcsborok előállításakor víz, cukor és számos adalékanyag mellett piaci szereplők jelzése alapján akár a borseprő illegális hasznosítása is elképzelhető. A borseprő felhasználására vonatkozó szabályok kijátszói a tisztességes szőlőbortermelők munkáját és piacait veszélyeztetik, az így forgalomba hozott kétes eredetű alkoholtermékek pedig egyúttal a fogyasztókat is megkárosítják.

A folyamat megelőzése érdekében a VM a NÉBIH-nél kezdeményezte a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését, továbbá – élve az európai uniós jog adta lehetőségekkel - kezdeményezi a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését a jövedéki szabályozásban. A köztes alkoholtermékek jövedéki adója literenként 255 forint 20 fillér, amely kellő visszatartó erőt jelent a borhamisítók számára.

A jövedéki szabályok módosításával megakadályozható a feketegazdaság terjedése, egyúttal pedig védelmet jelent a magyar szőlőbor termelőknek és fogyasztóknak.

(VM)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu