2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Élelmiszer

Azért büntették meg, mert olcsóbban adta a húst

Ötmillió forintra büntettek egy nagykereskedelmi láncot, mert az önköltségi árnál olcsóbban forgalmazta a friss sertéshúst. Úgy igyekeztek árelőnyt elérni a versenytársakhoz képest, hogy nem vettek figyelembe bizonyos költségelemeket.
 
 

Egy nagykereskedelmi lánc öt üzletében vizsgálta a friss sertéshúsok beszerzési, illetve önköltségi ár alatti értékesítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet közleménye szerint az ellenőrzés feltárta, hogy a forgalmazott termékek 44 százalékát önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el, és ez sértette a kereskedők közötti tisztességes versenyt. Az eljárásban 5 millió forint termékpálya felügyeleti bírságot szabtak ki.

Jellemző hiba volt az árképzésnél, hogy a csomagolóanyag költsége nem jelent meg az árban, vagy például „kihagyták” a plusz munkaigény költségét, amikor a forgalmazott termékeket a kereskedő állította elő helyben, félsertések. Ez utóbbi is jelentősen torzítja a piaci versenyt, mivel a beszállítók ezektől a költségektől nem tudnak eltekinteni.

Az árképzés az egyik leglényegesebb eleme a kereskedők közötti tisztességes versenynek, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátásnak, a hazai élelmiszer-előállító vállalatok fennmaradásának, a munkahelyek és ezzel a fizetőképes kereslet megőrzésének – fogalmaz a Nébih közleménye. A beszerzési árnál alacsonyabb fogyasztói árak hosszabb távon torzítják a piacot, illetve gyakran fékezhetetlen versenyt alakítanak ki a kereskedők között, ez pedig a hivatal szerint később áruellátási gondokhoz, majd áremelésekhez vezethet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu