Azért büntették meg, mert olcsóbban adta a húst

agrarszektor.hu
Ötmillió forintra büntettek egy nagykereskedelmi láncot, mert az önköltségi árnál olcsóbban forgalmazta a friss sertéshúst. Úgy igyekeztek árelőnyt elérni a versenytársakhoz képest, hogy nem vettek figyelembe bizonyos költségelemeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy nagykereskedelmi lánc öt üzletében vizsgálta a friss sertéshúsok beszerzési, illetve önköltségi ár alatti értékesítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet közleménye szerint az ellenőrzés feltárta, hogy a forgalmazott termékek 44 százalékát önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el, és ez sértette a kereskedők közötti tisztességes versenyt. Az eljárásban 5 millió forint termékpálya felügyeleti bírságot szabtak ki.

Jellemző hiba volt az árképzésnél, hogy a csomagolóanyag költsége nem jelent meg az árban, vagy például "kihagyták" a plusz munkaigény költségét, amikor a forgalmazott termékeket a kereskedő állította elő helyben, félsertések. Ez utóbbi is jelentősen torzítja a piaci versenyt, mivel a beszállítók ezektől a költségektől nem tudnak eltekinteni.

Az árképzés az egyik leglényegesebb eleme a kereskedők közötti tisztességes versenynek, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátásnak, a hazai élelmiszer-előállító vállalatok fennmaradásának, a munkahelyek és ezzel a fizetőképes kereslet megőrzésének - fogalmaz a Nébih közleménye. A beszerzési árnál alacsonyabb fogyasztói árak hosszabb távon torzítják a piacot, illetve gyakran fékezhetetlen versenyt alakítanak ki a kereskedők között, ez pedig a hivatal szerint később áruellátási gondokhoz, majd áremelésekhez vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?