2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Élelmiszer

Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc csemegéje: egy hét alatt elszállt az ára

Egyetlen hét leforgása alatt brutális mértékű áremelkedést regisztráltak a hazai üzletláncoknál a téliszalámi esetében - ez derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet Piaci Árinformációs Rendszerének adataiból. Míg két héttel ezelőtt a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, a múlt héten már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshús felhasználásával készült termékhez.
 
 

A konkrét változásra már szeptemberben figyelmeztettek, írta meg az mfor.hu, amely emlékeztetett rá, hogy Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója a hvg.hu portálnak beszélt arról, hogy az alapanyag drágulás a fogyasztói árakban is meg fog jelenni idővel, mivel egyes alapanyagok esetében 20-30, de akár 40%-kal is nőttek az árak március óta. A téliszalámi mellett más termékek is drágultak az elmúlt héten. aAsertéspárizsi és a gyulai jellegű szárazkolbász kilós ára egyaránt 3-3%-kal emelkedett, így a párizsi kilójáért 1970 forint után 2027 forintot kellett adni múlt héten, a szárazkolbász ára pedig 4805 forint lett a korábbi 4676 után.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A fogyasztói árak elszállása már eddig is látható volt, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült, hogy a drágulás már szeptemberben élesen megmutatkozott a fogyasztói árakban. Soha olyan drága nem volt például a párizsi és a sertéshús, mint a kilencedik hónapban, de a sertéscomb egységára is látványosan emelkedett.

A drágulásért egyértelműen az afrikai sertéspestis terjedése tehető felelőssé. Noha Magyarországon házisertésekben eddig nem, csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, a magyar piac és árak alakulása nem független a világpiaci folyamatoktól.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu