Bűnszervezetben dobták piacra a romlott élelmiszereket

agrarszektor.hu
Meg kellett volna semmisíteni, mégis átcsomagolta és újra forgalomba hozta a lejárt szavatosságú élelmiszereket egy bűnszervezet. Az ügyészség tizenkilenc ember ellen emelt vádat jelentős mennyiségű rossz minőségű termék üzletszerűen elkövetett forgalomba hozatala, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt, a hatóságok pedig több mint 250 tonna lejárt szavatosságú élelmiszert foglaltak le.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bűnszervezet - amelynek tagjai között négy rendőr és egy állatorvos is volt - egy élelmiszer-megsemmisítéssel foglalkozó ócsai céghez szállított termékek nagyüzemi mértékű átcsomagolásában és ismételt forgalomba hozatalában vett részt - közölte az MTI-vel Gyugyi Csilla, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője. A cég különböző áruházláncoktól szerződés alapján vett át lejárt, illetve a lejárathoz közeli szavatosságú élelmiszereket: tejtermékeket, nyers húst, felvágottakat, édességet, kávét. Ezeket a termékeket, valamint a hatóság által lefoglalt élelmiszereket szigorú eljárási rend alapján meg kellett semmisíteniük, ám 2011-ben a céget irányító vádlott úgy látta: az élelmiszerek egy része még értékesíthető lehet.

A cégvezető a többi vádlott közreműködésével megszervezte a lejárt szavatosságú áruk ismételt forgalomba hozatalát. Az alkalmazottak kiválogatták a még eladható termékeket, majd ezeket a viszonteladással, kiskereskedelemmel foglalkozó vádlottak, valamint a környékbeli lakosság előre egyeztetett időpontokban megvásárolták. A viszonteladók között egy rendőr is volt.

A megsemmisítésre szánt áruból nagy tételben vásárolt egy törökbálinti cég is, amelynek raktárában hígítóval lemosták a csomagolásra nyomtatott lejárati időket. Ezután átcsomagolták, és érvényes fogyaszthatóságot mutató dátumot nyomtattak az élelmiszerekre, így hozták újra forgalomba. A raktár hulladékkal, lomokkal szennyezett volt, a rendetlenséget egerek és patkányok tetézték. A lejárt szavatosságú termékek forgalomba hozatalát néhány rendőr és egy állatorvos is segítette - tette hozzá Gyugyi Csilla.

Az állatorvos a hozzá befutó panaszok ellenére sem rendelt el ellenőrzéseket, és az érintett rendőrökkel együtt az ócsai cégvezetőt előre tájékoztatta a várható hatósági ellenőrzésekről, hogy napokkal korábban "felkészülhessenek". A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség 2014 márciusában - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának munkatársaival, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közreműködésével - tíz helyszínen tartott házkutatást. Átfésülték az ócsai cég székhelyét, telephelyét, továbbá az átcímkézett árukat értékesítésre átvevő emberek dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktárait.

Több mint 250 tonna, több tízezer tétel élelmiszert találtak és foglaltak le. A bűnszervezet tagjai közül négyen korábban előzetes letartóztatásban voltak, ám már mindannyian szabadlábon védekezhetnek - tette hozzá a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?