Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

agrarszektor.hu
Két francia vállalkozó kifejlesztett egy olyan tojást, ami úgy néz ki, és olyan ízű is, mint a tyúktojás, de valójában teljesen növényi alapú. A "vegán tojás" igazi hiánypótló terméknek ígérkezik, ugyanis sok, ilyen étrendet követő embernek ez az állati eredetű élelmiszer hiányzik a legjobban. A tojás főleg hüvelyesekből készül, de még mind a recept, mind a héj kidolgozás alatt áll.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Les Merveilloeufs vállalkozást két biológus, Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk alapította, és már a cég nevében is elrejtettek egy tojással kapcsolatos szójátékot, ugyanis a merveilleux csodálatosat jelent, az oeufs pedig tojást, olvasható a Livekindly oldalán. A "csodatojás" receptje még nem végleges, de a fejlesztők egy, az Euronews-nak adott interjúban elárulták, hogy a tojás főleg hüvelyesekből készül majd. Annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a hasonlóság a valódi tyúktojás és az ő termékük között, még héjat is terveztek hozzá. Ez jelenleg műanyagból készül, de már felvették a kapcsolatot a szakértőkkel, hogy hogyan lehetne környezetbarátabbá tenni a vegán tojás héját.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A tervek szerint a Les Merveilloeufs tojása tökéletesen helyettesíti majd a hagyományos tojást, vagyis kavarható lesz, süthető és főzhető, de még süteményalapanyagként is meg fogja állni a helyét. A Marveilloeufokat ugyanúgy meg lehet majd enni, mint a tyúktojást, mondta Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk. A biológusok hozzátették, hogy a tojásfehérje egyelőre még nem verhető habbá, de ez egy olyan kihívás, amit meg fognak oldani. Tápanyagtartalom szempontjából a vegán tojás kevesebb kalóriát és zsírt fog tartalmazni, mint egy tyúktojás, és a fehérjetartalma is alacsonyabb lesz annál. Ízre viszont nagyon hasonló lesz a hagyományos tyúktojáshoz, bár annál kicsit kénesebb ízű lesz.

A Les Merveilloeuf által létrehozott vegán tojás azonban nincs egyedül. Egy kaliforniai élelmiszer-technológiai márka, a JUST is létrehozott már egy vegán tojásterméket, amely folyékony formában, palackozva kapható. A JUST a saját termékét mungóbabból készíti, de ez éppúgy összekeverhető és megsüthető, mint a Les Merveilloeufs tojása.

Philippine Soulères elmondta, hogy egyre nagyobb a kereslet az állati eredetű termékek vegán alternatívái iránt, egyre inkább fellendülőben van a vegánizmus.

Rájöttünk, hogy a vegán emberek mindennapi életéből a tojás hiányzik a leginkább. Ez egy olyan étel, amely minden étkezés során szerepet kaphat, a reggelitől a vacsoráig, édes és sós ételekben egyaránt. Ezért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük a vegán tojást

- mondta Philippine Soulères. A két biológus azt reméli, hogy a Les Merveilloeuf tojások 2020 közepére kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?