2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Élelmiszer

Csúnya vörös fekélyek a balatoni keszegeken

Most parazita rákok okoznak gusztustalan elváltozásokat a halakon.
 
 

Súlyos fertőzésre utaló sebek, fekélyek jelentek meg a balatoni keszegféléken - írja ottani horgászok tapasztalataira hivatkozva a Pénzcentrum.hu. A megbetegedésre utaló jelek tovább növelik a balatoni halállomány miatti aggodalmakat, amelyeket a közelmúltbeli tömeges gardapusztulás is táplál. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a gardák esetében elsősorban környezeti-időjárási hatásokra gyanakszik, a keszegenél pedig azt állapította meg, hogy a sebeket parazita rákok okozzák, amelyek az enyhe tél miatt a tóban felszaporodhattak. A halakat károsító kórokozók és élősködők azonban nem jelentenek veszélyt az emberre.

Ijesztő képeket kapott balatoni horgászoktól a Pénzcentrum.hu. A fotókon sebekkel (fekélyekkel) tagolt balatoni keszegfélék láthatók; olvasónk közlése szerint a most hétvégén kifogott halak többségén voltak hasonló, vagy súlyosabb sebek/fekélyek.

 

Nem ez az első balatoni halakkal kapcsolatos eset idén, amely riadalmat kelt a fürdőzőkben. Az elmúlt hetekben a tömeges gardaelhullástól volt hangos a sajtó. Egy, a balatoni ökoszisztémát jól ismerő forrásunk szerint a gardák tömeges elhullása azért is kiemelt jelentőségű, hiszen esetében egy indikátor halról beszélünk, amely érzékenysége miatt jóval hamarabb reagál a komolyabb környezeti változásokra.

Az elmúlt hetekben a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága is kiemelten foglalkozott a gardák tömeges elhullásával. A hivatalhoz érkezett gardatetemek laboratóriumi vizsgálatából kiderült, az elhullás oka összetett: a NÉBIH laboratóriumai több - önmagukban pusztulást nem eredményező - kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is.

A fotót látva azonban, ahogy olvasónkban, így bennünk is felmerült a kérdés: ha már a környezeti hatásoknak a gardáknál jobban ellenálló balatoni keszegféléken is sebek/fekélyek jelentek meg, akkor akár komolyabb probléma is lehet a tó vízének minőségével?

 

"A fénykép alapján nehéz diagnózist felállítani, de a Balaton halgazdálkodását irányító Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. már korábban küldött mintákat vizsgálatra. Ezekből megállapítható volt, hogy a sérüléseket egy Tracheliastes maculatus elnevezésű rákféle külső parazita okozza, amely vélhetően az enyhe tél következtében az idén nagyobb számban található a tóban, mint a korábbi években. A kis parazita rák átfúrja a pikkelyt és a bőrt, a bőr alatt rögzül, ezáltal pirosodás, göbszerű, néha nyílttá váló seb alakulhat ki a halon" - reagálta a Pénzcentrum.hu megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Ráadásul a hivatal közlése értelmében a Balatonnál az elmúlt hetekben tapasztalt halelhullást már a törvény szerint is tömegesnek kell tekinteni. A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló VM rendelet ugyanis azt mondja ki, hogy tömegesnek kell tekinteni a halpusztulást, ha egy időben vagy azonos esemény hatására legalább 100 kg hal elpusztul. A halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyébként ennek megfelelően intézkedett és végzi a tetemek eltávolítását.

A NÉBIH közlése szerint a Balaton, amellett hogy népszerű üdülőhely, egy hatalmas és összetett ökológiai rendszer is, amely érzékenyen reagál a környezeti változásokra. A tömeges halelhullások a korábbi és a jelenlegi vizsgálatok alapján soha nem egy betegségre vagy okra vezethetők vissza. A vizsgálatok szerint a nagy halpusztulások általában több kórokozó együttes jelenléte mellett, különleges környezeti hatásokra vezethetők vissza.

"Az előzetes vizsgálati eredmények alapján, most is arra lehet következtetni, hogy valamilyen környezeti hatás váltotta ki a halállományokban folyamatosan jelen lévő és kisebb elhullást okozó kórokozók (jelen esetben vírusok és paraziták) tömeges felszaporodását és ennek következtében a nagyobb mennyiségű hal elhullását. Ezeknek a környezeti hatásoknak a pontos behatárolása igen nehéz, jelenleg nem áll rendelkezésünkre bizonyított információ" - osztotta meg lapunkkal a hivatal.

Emberre is veszélyes?

Ugyanakkor nem csak a tömeges halpusztulás kapcsán merült fel az utóbbi időszakban, hogy a Balaton vízének minőségével gond van. Az elmúlt hétvégén, Balatonfüreden megrendezett Magyar Úszás Napja után több száz résztvevő, köztük több neves magyar sportoló került kórházba vírusfertőzéssel. A hatóság szerint azonban nem a döglött halaktól lettek rosszul az úszók. Éppen a tömeges fertőzésre hivatkozva mondták le a szervezők ugyanakkor a június 26-29-re tervezett balatonföldvári Fun Fest zenei rendezvényt is.

A NÉBIH vizsgálatai szerint ugyanakkor a Balaton vízminősége az elmúlt években fürdőzési szempontból kiváló, szinte ivóvíz minőségű. Mint lapunknak elmondták, ez ugyan nem jó a halaknak, mert kevesebb táplálékot találnak benne, de a tömeges halpusztulás és a paraziták okozta sérülések közvetlen okozója nem lehet.

A hivatal tájékoztatása szerint normális esetben - bármit is jelentsen ez - sem az elhullott halakban talált vírusok és baktériumok, sem a külső élősködők nem okozhatnak emberi megbetegedést. Sőt, az ilyen hal a szokásos előkészületek után (pikkelyezés és zsigerelés) el is fogyasztható; igaz, erősebb fertőzöttség esetén természetesen degusztáló lehet.

Ez bedöntheti a Balatont!

A Balaton vízének minősége és a vendégforgalom között szoros kapcsolat figyelhető meg - állítják a Pénzcentrum.hu által megkeresett turisztikai szakemberek. Véleményük szerint a negatív hírek vagy egy esetleges komolyabb ökológia probléma - főként a nyári szezonban - hatalmas presztízsveszteséget jelenthet a régiónak, amely a teljes hazai gazdaságot is érzékenyen érintheti. A Központi Statisztikai hivatal adatsora szerint ugyanis a Balaton népszerűsége továbbra is egyedülálló, 2013-ban a legtöbben (az országban többnapos utazáson részt vett emberek közel 25 százaléka) a magyar tengert választották pihenésre.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu