2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

Dán whisky a skót helyett?

A sok eső miatt kevesebb lesz Skóciában a gabonatermés, ezért a lepárlóknak külföldről – elsősorban a Skandináv országokból - kell importálniuk alapanyagot a malátához, így kevesebb lesz a skót whiskyben a hazai alapanyag.
 
 

A RMI Analytics tanácsadó cég szerint nagyon rosszak a kilátások az országban az elmúlt hetek folyamatos esőzései miatt, ami nagymértékben csökkenti a gabonák termésmennyiséget. „A problémák teljesen nyilvánvalóak, és sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy a heves esőzések miatt a növények gyökerét számos gombafertőzés támadta meg.”


Csökkenő pluszok


Az Egyesült Királyság általában 150-200 ezer tonna felesleget termel gabonából, amit aztán exportál. Ebben az évben legfeljebb 80 ezer tonna felesleg keletkezik, és nagy valószínűséggel a hazai lepárlók és főzdék nyersanyagigényét sem tudja lefedni a termésmennyiség.
A tanácsadócég azonban hozzá teszi, hogy az egy hét múlva kezdődő betakarítási időszak után már majd pontosabb adatokat lehet tudni. „Nagyon sok cég lecsökkenti az exportra odaígért mennyiséget, és inkább visszavásárolja azt, mert arra számítanak, hogy kevés lesz az idei termés, nyilatkozta az agrimoney.com-nak Matthias Wree, az RMI ügyvezetője.


Anglia déli részéről azonban még mindig úgy néz ki, hogy 50 ezer tonna export kerül majd ki, míg Észak-Anglia és Skócia legalább 30 ezer tonna sörárpát fog importálni a Skandináv országokból.

Dán whisky?


A tanácsadó ügyvezetője szerint az Egyesült Királyság általában megoldja a belső készletekből, ha kevesebb a malátához szükséges gabonatermés úgy, hogy Kelet-Angliából visznek nyersanyagot Skóciába, ebben az évbe azonban úgy tűnik, hogy így sem lesz megoldható a helyzet, és Skcóciának dán gabonát kell egész nagy mennyiségben importálnia."De legalább, ha 12 év múlva előveszik az emberek a whiskyjüket, addigra talán elfelejtik, hogy honnan is származik az alapanyag.” – tette hozzá Wree.


A Skót Whisky Szövetség szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy „ a lepárlók amennyire csak lehet skót alapanyagokat használnak föl, és ha mégis szükség van további nyersanyagmennyiségre, azt Észak-Angliából fogják beszerezni.
„Nem állítom, hogy biztosan nem importálunk, de valószínűleg nagyon kevés esetben fog csak előfordulni.” – tette hozzá a szóvivő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu