2021. március 6. szombat Leonóra, Inez

Hírek - Élelmiszer

Díjazták a magyar pálinkákat: kajszi lett az idei év legjobbja

A Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet, amelyet idén először adtak át a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményén. A 2019. év programra 24 pálinkaház nevezett, ebből pedig 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.
 
 

2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkamennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50%-os terméknek felel meg - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen elmondta, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötlete 2014-ben indult. A program célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Emellett erősíteni kívánjuk a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is - tette hozzá. 

Forrás: MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Pálinkakiválóság Program egy teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet. Az elismerést elsőként a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta. A 2019. évi programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu