2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Élelmiszer

Döntött a gyulai önkormányzat: eladnák a híres húsfeldolgozó felét

Jelentős fejlesztésre készül a Gyulahús Kft., a beruházáshoz szükséges forrás előteremtése érdekében azonban szükség van szakmai vagy pénzügyi partner bevonására és a tulajdoni hányad maximum 49 százalékának értékesítésére - közölte Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.
 
 

A városvezető a képviselő-testület szerdai, zárt ülésen tárgyalt napirendjéről legutóbbi Facebook-bejegyzésében írt. Közölte, a gyulai húsüzemben az elmúlt 30 évben nem volt épületfelújítás. Nemrég megnyílt egy pályázati lehetőség nagyvállalatok számára, amelyen 5 milliárd forint nyerhető el. A jelenleg két telephelyen működő Gyulahús Kft. 13 milliárd forintos fejlesztést tervez, új szárazáru üzemet építene fel a jelenlegi Kétegyházi úti telephelyen.

Ezt az ágazat többi szereplőjének tervezett nagyberuházásai is indokolttá teszik

– jegyezte meg a Görgényi Ernő.

A pályázaton elnyerhető támogatás mellett azonban szükség van még mintegy 8 milliárd forint önerő biztosítására.
A képviselő-testület elvi támogatását adta ahhoz, hogy a Gyulahús Kft. új szárazáru üzemének felépítése érdekében pályázatot nyújtson be a cég, és szakmai vagy pénzügyi befektetőt vonjon be a hiányzó önerő biztosításához – írta Görgényi Ernő. A tőkebevonás érdekében nyílt, nyilvánosan meghirdetett, transzparens eljárást fognak lefolytatni, emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy a cég maximum 49%-át hirdetik meg. Elsősorban magyar befektetőt várnak, ám feltételeket is támasztanak:

 • a termelés Gyulán marad;
 • a gyulai kolbász és a gyulai májas termékek gyártása folyamatos lesz;
 • nem lehet minőségromlás;
 • a védjegyek az önkormányzat tulajdonában maradnak;
 • a menedzsmentet érintő döntésekhez a képviselő-testület felhatalmazása szükséges.

Görgényi Ernő beszámolt egy külső szakértő által készített véleményről, miszerint ha az új üzem felépülne a jelenleg használaton kívüli vágóhíd helyén, akkor 2200 tonnáról négyezer tonnára nőne az éves termelési kapacitás, hatékonyabbá válna a gyártás, csökkennének az energetikai, szállítási és logisztikai költségek költségek, valamint megszűnne a biztonsági kockázat. A jelenlegi szárazáru üzem – ahol 3,3 tonna ammóniát tárolnak a hűtéshez – ugyanis a város központjához közel, lakóházas övezetben, óvodához, iskolához valamint a helyi rendőrséghez közel helyezkedik el.

A befektető bevonására kiírandó nyilvános felhívás tervezetét a következő, nyilvános testületi ülésre állítják össze.
A Gyulai Húskombinát utódját, a Gyulahús Kft.-t 2013-ban alapították, minden évben nyereséges volt, amelynek jelentős részét – az alapítás óta mintegy 1,5 milliárd forintot – fejlesztésre fordítottak, az évek során számos korszerű gépet szereztek be – emlékeztetett a polgármester. A Gyulahús Kft. 2019-ben mintegy nettó 6,8 milliárdos árbevételt ért el, ami 2020-ban a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 7,66 milliárdra nőtt. Adózott eredménye 213 millióról 392 millió forintra nőtt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó