2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Élelmiszer

Egekben a tojás ára Magyarországon: meddig tarthat még a drágulás?

Több mint 12 százalékkal, darabonként 27,1 forintra emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára Magyarországon 2020 első huszonnyolc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az Európai Unióban is hasonló a helyzet, az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 135 euró/100 kilogramm volt ugyanebben az időszakban, ami 7 százalékkal magasabb az előző évinél.
 
 

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 135 euró/100 kilogramm volt 2020 első huszonnyolc hetében, ami 7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának átlagárához képest - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 12,5 százalékkal 27,1 forint/darabra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 13 százalékkal 28 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 9 százalékkal 32 forint/darabra emelkedett. Az M-es, tálcás tojás csomagolóhelyi ára 12 százalékkal 24 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 17 százalékkal 27 forint/darabra nőtt.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojástermékimportja 41 százalékkal csaknem 11 ezer tonnára nőtt 2020 első öt hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import több mint fele (53 százalék) Ukrajnából érkezett 2020. január és május között, ami 32 százalékkal kevesebb, mint a 2019 azonos időszakában beszállított mennyiség. A második legnagyobb importőrnek számító USA-ból kétszeresére nőtt az import, Argentínából 67 százalékkal, Albániából pedig 71 százalékkal bővült a behozatal ugyanebben az összehasonlításban. A közösség tojástermékexportja 8 százalékkal 97 ezer tonnára csökkent 2020. január–május között az előző év hasonló időszakához képest. Az unió legnagyobb célországai – Japán (29 százalék részesedés az exportból) és Svájc (19 százalék) – együttesen mintegy 60 ezer tonna tojást vásároltak a közösségből. Svájcba csaknem 2 százalékkal emelkedett, míg Japánba 11 százalékkal csökkent a kivitel a megfigyelt periódusban. Csökkent továbbá a kiszállítás Thaiföldre (–7 százalék), ugyanakkor Izraelbe nőtt (+5 százalék) a tojástermékek exportja.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júliusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 3 százalékkal csökkenhet 2020 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten ugyancsak 3 százalékos mérséklődés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás 4 százalékkal lehet kevesebb 2020 harmadik negyedévében, éves szinten a szakértők 4 százalékos csökkenést valószínűsítenek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!